12 Şubat Kurtuluş Günü etkinlikleri kapsamında, bölgenin en büyük Kahramanmaraş’ın tek alışveriş merkezi Piazza’daki ADA Kitap Mağazasında gerçekleşen imza gününde okurlarıyla buluşan Yazar Mehmet Uluğtürkan, onlarla kitap üzerine sohbetler yapıp, birlikte fotoğraf çektirme isteklerini geri çevirmedi.

Üç Yıllık Araştırma Sonucu Çıkan Eser

Uluğtürkan, yayınlandığı günden bu yana büyük ilgi gören ve ilk 20 günde 3 baskı yapan kitabını Kahramanmaraş’ta okurlarıyla buluşturmanın sevincini yaşadığını söyledi. Uluğtürkan, 3 yıl süren araştırmaları sonucu yazdığı ve Doğan Kitap tarafından yayınlanan romanında, Kurtuluş Savaşı’na hazırlanan Anadolu’daki ilk önemli direniş olan Maraş Savunmasını tüm çarpıcı boyutlarıyla ve sürükleyici bir dille anlatmaya çalıştığını ifade etti. Uluğtürkan, kitabı okuyanların Kahramanmaraşlıların, ezanı susturmamak, bayrağı indirmemek için verdiği kahramanlık mücadelesinin öyküsünü unutamayacaklarını söyledi.

Romandan

1919 yılında, Malatya’nın Darende ilçesinin en zengin kişisi olan Kasım Ağa’ya, kurtuluş mücadelesine destek vermesi için Sivas Kongresi’nden davet gelir. Ancak Kasım Ağa padişahtan korkar ve hasta olduğunu söyleyerek kongreye gitmez.

Aynı günlerde, ilçenin önde gelen zenginlerinden Yeniceli Mehmet Ağa, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının çabalarını gazetelerden okur. Durumdan etkilenerek bütün malının mülkünün değerini ve bu servetle kaç aileye 40 yıl bakabileceğini hesaplatır.

Hesaba göre, Mehmet Ağa’nın mal varlığı, 120 aileyi 40 yıl geçindirecek düzeydedir. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa’ya mektup yazar: “Ben ve oğlum dahil, atlı ve silahlı 120 kişiyle, emrettiğin yerde göreve hazırız”

Mustafa Kemal Paşa, Mehmet Ağa ve adamlarını, Fransız işgali altındaki Maraş’ın savunmasında görevlendirir. Mehmet Ağa giderken, geride kalan çocuklarına, “Ben dönmezsem, şehit olan adamlarımızın geride kalan ailelerine tam 40 yıl bakacaksınız. Bütün servetimiz bitse de bakacaksınız” der…

Yazar Hakkında:

Mehmet Uluğtürkan 1972’de Darende’de doğdu. Halkla ilişkiler üzerine ön lisans, işletme üzerine lisans eğitimi aldı. Yüksek lisansını, Çukurova Üniversitesi’nde Yönetim ve Organizasyon üzerine yaptı.

Gazetecilik hayatına1989 yılında muhabir olarak başladı. 2008’de ortağı Esra Özden’le birlikte Türkiye’nin ilk bölgesel ekonomi yayını Refleks gazetesini kurdu. 2009 yılında yaptığı bir haberle Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen yarışmada araştırma dalında Türkiye birincisi oldu. Onlarca kuruluştan mesleki ödüller aldı. Hürriyet gazetesi Çukurova GAP yayınında 1 yıl kadar köşe yazarlığı yaptı. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Öğretim Görevlisi olarak ‘Ekonomi Gazeteciliği’ dersini verdi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Uluğtürkan, evli ve iki çocuk babası.