İçecek olarak kullanılmasının yanı sıra keçi sütüyle birlikte Maraş dövme dondurmasına eşsiziz lezzetini kazandıran salep orkidesinin Afşin'de yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt, Gaziosmanpaşa Mahallesinde, Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu Zeynep Kübra Turan'ın 2 dekarlık alanda oluşturduğu salep tarlasında incelemede bulundu.

Salebin endemik olarak dağlarda yetişen orkide ailesinden bir tür olduğunu ve gelir getirici ürün olduğunu söyleyen Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt,"Kahramanmaraş, dondurmasıyla ünü ülkeyi aşmış hatta dünya çapında üne kavuşmuş bir il. Dondurmanın ham maddesi keçi sütü ve eşsiz aromasını kazandıran salep bitkisi. Afşin'imizde salebin kültür tarımı ortamında yetiştirilmesi için genç çiftçi kardeşimiz, Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve il müdürlüğümüze başvuruda bulundu. Bakanlığımızın ve il müdürlüğümüzün girişimleri sonucu salep tohumları temin edildi. İlçemizde, 2 dekarlık bir alanda salebin ekimini gerçekleştirdik" dedi.

Salep bitkisinin verimi değerlendirilerek ilçede daha geniş kitlelere yayılması için çalışmalar yapılabileceğini değerlendiren Kurt, " Böylesine önemli bir bitkinin yetiştirilmesine vesile olduğundan ve girişimci ruhundan dolayı Zeynep Kübra Turan'ı tebrik ediyorum. Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kendisine her konuda destek olacağız ve bitkinin hem yetişmesini hem de verimini kontrol ederek daha da geniş kitlelere yayılması noktasında adımlar atacağız. Salep, dünyaca ünlü Kahramanmaraş Dondurmamızın ham maddesi ve doğada çok nadir bulunan endemik bitki. Bu endemik bitkinin üretimine Afşin olarak katkıda bulunmak istiyoruz. Bu bitkinin kültür tarımına alınmasını önemsiyoruz. İnşallah başarılı oluruz. Bu konuda bizlerden desteklerini esirgemeyen il müdürlüğümüze ve girişimlerinden dolayı genç çiftçi kardeşimize teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu.

2 dekarlık alana deneme ekimi yaptıklarını belirten Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olan Zeynep Kübra Turan, Afşin'de salep yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

Salebin kültür tarımına aktarılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Turan, "Salep projesi ani bir şekilde ortaya çıktı. İlçemizde farklı ürünler olarak neler yetiştirilebilir araştırması sırasında tarım müdürlüklerimizde ziraat mühendislerimizin yönlendirmesiyle salep bitkisini yetiştirmeye karar verdim. Ayrıca salep konusu çok hassas. Çünkü salebin ihracatı konusunda kısıtlamalar var ve ülke içi pazara anca yetiyor. Aynı zamanda da endemik olarak doğada bulunduğu için önemli bir bitki. Salep orkidesi, yüksek rakımı seven ve dağlarda yetişen bir bitki olduğu için yaklaşık 10 yıldır laboratuar ortamında kültür tarımına aktarılmaya çalışılıyor. Bazı bölgelerde çeşitli türlerinde başarı elde edildi." diye konuştu.

Afşin'in iklim şartlarının salep orkidesinin yetiştirilmesine elverişli olduğunu aktaran Turan, şunları söyledi:

" Afşin'in iklimi il merkezine göre daha değişik. Karasal iklime sahip ilçemiz rakım olarak da bu bitkinin yetişmesine daha el verişli. Sonucunda güzel bir hasat elde edip Afşin'de tarlalarca hatta dekarlarca salep bahçeleri oluşturulmasını arzu ediyoruz. Saleple hem ilçe ekonomisine hem de 'Maraş Dondurması'na destek vermek istiyoruz."

Her insanın dünyaya tarımsal olarak katkıda bulunması gerektiğini ifade eden Turan,"Ülkemizde de her insanın içinde bir çiftçi olduğuna inanıyorum. Özellikle bu Afşin'de de böyle. Sadece bir doğru bir alanda karar verip ilerlemek gerekiyor. Gönüllü olarak tarıma katkıda bulunacak insanların daha çok bir araya gelmesiyle daha güzel yerlere geleceğimize inanıyorum."açıklamasında bulundu.