Afşin Belediyesi Kültür Merkezi yanındaki alanda, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 100. yıl etkinlileri kapsamında Afşin’e gelen ‘Milli Mücadele Tırı’nda, öğrencilere kurtuluş mücadelesini anlatan sinevizyon gösterisi izletildi.

Kurtuluş meşalesi 100 yıl önce yakıldı
21 Ocak-11 Şubat 1920 tarihlerinde tek başına verdiği kurtuluş mücadelesiyle şehri Fransız işgalinden kurtaran, ardından da çevre illerin yardımına koşan Maraş halkının bu kahramanlığı, 5 Nisan 1925'te kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.

Kurtuluş mücadelesinden sonra TBMM’den gönderilen "Şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların bildirilmesinin" istendiği yazıya, "Maraş'ta Milli Mücadele'ye katılmayan tek bir fert bile yoktur" cevabının verildiği kente, 5 Nisan 1925 tarihinde TBMM tarafından "Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası" verildi.

Kahramanmaraş halkı, 1925'ten bu yana "12 Şubat Kurtuluş Günü'nde ve 5 Nisan Madalya gününde şanlı Türk Bayrağına İstiklal Madalyası’nı takarak destansı geçmişini gururla anıyor.

TBMM tarafından verilen "Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ve Kahramanlık Beratı" Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamındaki özel hazırlanmış çelik kasada korunuyor.