Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, bugün ilk orucu tutarak başladığımız Ramazan ayı dolayısıyla mesaj yayımladı. Mesajında Ramazan ayını bütün yönleriyle değerlendiren Müftü Sürgeç, şu ifadeleri kullandı;

Yüce Rabb'imize hamd, Efendimiz Muhammed Mustafa'ya selât ve selam olsun. Merhametiyle ve mağfiretiyle bizleri yaratan ve yaşatan Rabbimiz bize yine bu mübarek ayı bahşetti. Ramazan ayına 6 Mayıs Pazartesi gününden itibaren girmiş bulunacağız. Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerimin ifadesiyle arınma ayıdır. İnsanın kendisiyle muhasebe ayıdır. Böyle bir fırsatı rabbim, bize bu ayda verdi. Tabi ramazan ayı ismi Kur'an da geçen bir aydır. Ramazan aynı zamanda Kur'an’ın kendisinde indiği bir aydır. Ramazan bin aydan daha hayırlı olan ve Kadir gecesini içerisinde bulunduran bir aydır. Sadece ramazan ayında farz olan oruç tutulur. Yine itikaf'a ramazan ayında girilir. Fitre ramazan ayında verilir. Bu şekilde birçok özellikleri olan bir aydır. Ramazan ayı geldiği zaman güzel insanlar daha çok diğer meşgaleleri bir tarafa bırakıp o ayı ibadet ile tahsis ederler. Daha çok Kur'an üzerinde derinleşmeye, tevekkül etmeye ve tilavet etmeye çalışırlar. Ramazan ayı Kur'an üzerine yoğunlaştığımız bir aydır. Zaten ramazanı da ramazan yapan Kur'an-ı Kerim’dir. Kuran indiğinden dolayı ramazan ayı kıymetlidir. Dolayısıyla bizlerde bu ayı daha çok Kur'an-ı Kerim tilavetiyle düşüncesiyle ve tevekkülüyle geçirmeye çalışalım. Ramazan ayı arınma ayıdır. Bu ayda hem kendi iç bünyemize dönerek bir muhasebe yaparak, Hz. Peygamber Efendimizin ifadesiyle “yeryüzünde bulunanlara merhametli olun ki göktekiler de size merhamet etsin” ifadesi ile hareket edip, bütün çevremizi insanlara ve diğer bizim le beraber yaşayan hayvanlara, bitkilere ve çevreye karşı daha merhametli daha dikkatli olmaya çalışalım. Birbirimizi kırmamaya ve incitmemeye çalışalım. Ve bu ayda insanı merkez alarak, insanın onurunu daha çok muhafaza ederek koruyalım. Onu incitmeyelim ki, onun sahibi olan Rabbimde bizi incitmesin.

“MUKABELE VE HATİMLİ NAMAZ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR”

Ramazan ayında Diyanet İşleri Başkanlığımız hummalı çalışmalar yapmaktadır. Özellikle camilerimizde mukabeleler devam edecektir. Kahramanmaraş MerkezimizdeTaş Mescit, Keşif Efendi, Fatma Gölcü, Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan Camilerimizde hatimle teravih namaz kılma geleneği devam edecektir. Ayrıca Afşin Pınarönü, Göksun Merkez Tepebaşı, Elbistan Çarşı Atik Camilerimizde de hatimle teravih namazı kılınacaktır. Bu yıl ramazan ayında Diyanet İşleri Başkanlığımız fitre miktarını da tespit etti. Tabi kişi kendisini, hayat standardını dikkate alarak bunun üstüne doğru çıkacaktır.

“RAMAZAN AYI ARINMA AYIDIR”

Ramazan ayı dediğim gibi arınma ayıdır. Rabbim bu ayda tertemiz olmayı, arınmayı, durulmayı bizlere nasip ve müyesser eylesin. Bu ay Kur'an ayıdır. Kur'an ile çok içli dışlı olalım. Sadece kıraat etmeyelim, Kur'an-ı Kerim’i tilavet edelim. Kur'an’ın içerisinde rabbimiz ne buyuruyorsa, okuduğumuz Kur'an-ı Kerimleri anlamaya çalışalım. Çoluğumuzla, çocuğumuzla Kur'an üzerinde yoğunlaşalım. Daha çok ibadete ağırlık verelim. Namazlarımızı ve ibadetlerimizi bu ayda çoğaltalım. Özellikle son günlerinde Hz. Peygamberimizin yaptığı gibi ibadette daha çok derinleştiğini unutmayalım. Birbirimizi kırmayalım, birbirimize iyi davranalım. Çünkü hepimiz insanız, hepimiz yaratanın en muhteşem eseriyiz. Bu esere karşı dikkatli olalım, saygılı olalım.

“BU YILIN TEMASI, RAMAZAN VE İNFAK”

Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Belirlenen konu, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşmasını hedefler. Bu bağlamda 2019 yılının Ramazan teması "Ramazan ve İnfak" olarak belirlenmiştir. İnsanın, Yüce Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla ortaya koyduğu her türlü iyilik, fedakârlık ve harcamalar infak olarak isimlendirilir. Bu açıdan infak, farz olan zekâtı ve gönüllü olarak yapılan her türlü hayrı içeren geniş bir kavramdır. Tuttuğumuz oruçlarla, yaptığımız ibadet, infak ve iftarlarla yoksulların doyurulup gözetildiği, Rehberimiz Kur’an’ı okuyup düşünerek, dua ve niyazlarımızla af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği feyz, rahmet ve bereket ayını en iyi şekilde değerlendirerek Yüce Rabbimizin rızasını kazanmaya muvaffak olalım.

“CAMİLERİN EN GÜZEL SÜSÜ CEMAATTİR”

Geçen haftalarda İlçe Müftüleri toplantımızı yaptık, ilçe müftüleri toplantımızda Ramazan öncesi hazırlık noktasında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen genelge vardı, bu genelgeyi arkadaşlarımıza bildirdik. En önemli konu camilerimizin temizliği konusu, camilerimiz bütün görevlilerimiz tarafından Ramazan’a, insana, teravihe hazır bir hale getirilecek. Görevlileriyle, temizliğiyle, düzeniyle ve özellikle bayanların yerlerinin tanzim edilmesi noktasında gereken bilgiler görevlilerimize verildi. Ulu Camimizde teravih öncesi merkezi sistem üzerinden vaaz edilecek ve aynı zamanda Abdülhamit Han, Hz. Yunus, Doğukent gibi şehrimizin bir çok camilerinden Müftülüğümüzün Vaizleri tarafından vaaz edilecek. Namazlar arasında ölçü bakımından herhangi bir ayrım yoktur, bundan dolayı da teravih namazını diğer namazlardan çok farkı yoktur, teravih namazı şu standartlarda kılınacak, hızlı yada yavaş kılınacak diye bir ayrım da yoktur. Sadece kıraatte biraz daha seri kıraat yapılabilir, ona da hadır deniliyor literatürümüzde, ama namazların diğer rükünlerinde herhangi bir standart dışına çıkmak gibi bir hakkımız yoktur. Görevlilerimizle bütün halkımızın en güzel şekilde ibadetlerini yapabilmeleri konusunda toplantılar yaptık, camilerimiz Ramazan’a hazır, halkımız camilerimizi cemaatsiz bırakmasın. Halkımız 7’den 70’e, bayan-erkek, genç-ihtiyar, çocuk-yaşlı fark etmez, bütün halkımız camilerimizi cemaatten mahrum bırakmasın. Çünkü camilerimizin en güzel süsü cemaattir.

Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin ve âlemi İslam’ın Ramazan ayını tebrik ediyor, bu ayın, tüm insanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesini yüce Rabbim'den (c.c) niyaz ediyorum.”