Elbistan ovasının en önemli ürünleri arasında yer alan pancar, şekere dönüştürülmek üzere yolculuğa başladı. Üreticiler altı aylık emeğin ardından hasada başladı. Çiftçiler başta gıda sanayi olmak üzere sofraların vazgeçilmezi şekerin ham maddesi pancar üretiminin hiç te kolay olmadığını söyledi. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını öne süren çiftçiler, girdilerin yüksekliğinden şikâyet ettiler.

Elbistan ovasında üretilen pancarda yaşanan polar düşüşü de devam ediyor. Düşük polar, bu yıl da çiftçinin hesaplarını alt üst etti.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali bulut, pancar üretiminin oldukça zor olduğunu söyledi. Bulut; “14bin çiftçimiz bölgede pancar ekiyor. Sadece Elbistan değil, Göksun Tufanbeyli,  Afşin’de de pancar ekimi yapılıyor. Elbistan’da 35Bin dekar arazide pancar ekimi var.  3 yıldır bölgede pancardaki polar oranı düşük çıkıyor. Çiftçimiz ithal tohumlardan pancar ekiyor ama polar oranı düşük çıktığı için emeğinin karşılığını bir türlü alamıyor. Devlet 16 bazlı şeker fiyatı veriyor.  Her polarda 9 lira düşüş var.  Pancardaki polar düşüklüğünün sebebi ise üst üste aynı tarlaya aynı bitkinin edilmesinden kaynaklanıyor.  Pancar zor bir ürün,  en az 10 sefer elden geçiyor. Ekimden şeker olana kadar kolay bir çiftçilik değil ama çiftçilerimiz mecbur yapıyor başka şansı yok.” Diye konuştu.

Şeker-İş Sendikası Elbistan Şubesi Başkanı Mehmet Kılıç sorunsuz bir üretim sezonu yaşadıklarını belirterek, tek sorunun kalifiye eleman açığı olduğunu söyledi.

 Kılıç açıklamasında; “Fabrikamız bu yıl 400 bin ton pancar alımı hedefliyor. Yaklaşık olarak bugüne kadar 18 gün oldu,  kampanyamıza başlayalı 70 bin ton pancar işledik.  %100 kapasite ile çalışıyoruz.  Şu anda fabrikamızda herhangi bir sıkıntımız yok. 50 bin ton kristal şeker üretmeyi hedefliyoruz.  Yaklaşık 100 bin ton da yaş küspe elde edeceğiz.  Bizim personel sıkıntımız her zamanki gibi hat safhada.  Biz geçici işçi arkadaşlarımızın kadroya geçmesini canı gönülden istiyoruz.  Bunun takipçisiyiz,  kalifiye eleman sıkıntımız had safhada.  Bu üretimde,  her yerde Bize sıkıntı oluyor.  Şu anda taşeron işçisiyle götürmeye çalışıyoruz. Bu da bizim için çok büyük bir kayıp.  Bir an önce yetkililer ile irtibata geçip personel sıkıntımızı gidermeye çalışıyoruz.” Dedi.