Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis ekipleri Kahramanmaraşlıların yoğun bir şekilde kullandığı mevkiler arasında ilk sıralarda yer alan Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde birçok konuda açıklama yapıp, broşürler dağıttı. Ekipler, alışveriş merkezindeki vatandaşlara deprem öncesi ve sonrası yapmaları gerekenleri tek tek anlatıp, deprem esnasında yapmaları gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu. Toplum Destekli Polis ekipleri Kahramanmaraşlılara deprem konusunun yanı sıra, telefon dolandırıcılığından sanal suçlara kadar birçok konuda bilgilerin yer aldığı broşürler dağıttı.

Toplum destekli Polis ekipleri vatandaşa şu uyarılarda bulundu;

DEPREMDEN ÖNCE

Binanızın depreme dayanıklılığını tespit ettirin, gerekiyorsa güçlendirme yapın.

Ev, araba ve işyerinizde bulunacak, deprem sırasında ve sonrasındaki ihtiyaçlarınızı içeren birer deprem çantası hazırlayın. Son kullanma tarihi olan malzemeleri belirli aralıklarla yenilemek üzere plan yapın.

Yaşam alanlarınızdaki dolapları, kitaplıkları, şofbenleri duvarlara monte edin.

Ayna, tablo gibi eşyaları düşmeyecek şekilde duvarlar monte edin.

Deprem sırasında neler yapılması gerektiğini tüm aile bireylerinizin bildiğinden emin olun

Sık bulunduğunuz yerlerdeki güvenli noktaları belirleyin.

Deprem sonrasında aile bireyleri ile nasıl iletişime geçeceğinizi ve nasıl buluşacağınızı planlayın.

Deprem sonrasında nerelerde kalabileceğinizi belirleyin.

İlk yardım eğitimi alın.

Sigorta poliçelerinizde deprem teminatının bulunduğundan emin olun, deprem sonrasında hayat devam edecek ve depremin yarattığı maddi zararın karşılanması hayati önemde olacaktır.

DEPREM SIRASINDA

Deprem başladığı anda bulunduğunuz yerdeki güvenli bir noktaya geçin.

Asansör kullanmayın, asansördeyseniz mümkün olan ilk anda inin.

Merdivenlerden uzak durun.

Açık havadaysanız ağaç, bina, tabela, üste geçit, elektrik direklerinden uzak durun.

DEPREM SONRASINDA

Elektriği ana sigortadan, doğal gazı bina dışındaki ana vanadan kapatın.

Gaz sızıntısı varsa kibrit ve elektrikli aletler kullanmayın.

Pencereleri açın, Binayı terk edin.

Acil haller haricinde telefonları meşgul etmeyin.

Çevrenizdeki yaralıları tespit edip çok tehlikeli bir durumda değillerse yerlerinde kalmalarını sağlayıp bir uzmandan yardım almaya çalışın.

Hırsızlık ve yağmalama olaylarına karşı evinizi, işyerinizi güvende tutun.

İlk depremden sonra gelebilecek deprem dalgalarının henüz yıkılmayıp zayıflamış olan yapılan yıkabileceğini aklınızda tutarak hareket edin.

TELEFON DOLANDIRICILIĞI

Yeni bir dolandırıcılık şekli olan bu yöntemde bazı bilgisayar ve telefon yazılımları ile aradıkları numarayı vatandaşların telefonunda 155 olarak gösteren dolandırıcılar, vatandaşlarımızı kendilerinin polis oldu buna inandırmakta ve isimlerinin terör operasyonuna ya da hırsızlık gibi olaylara karıştırdıklarını, para veya ziynet eşyaları vermeleri karşılığında yardım edeceklerini söylemektedirler.

Hediye Kazandınız: Mağdur, mesaj yoluyla ya da telefonla aranarak çekiliş yapıldığı ve hediye kazandığına ikna edilmektedir. Kurum sloganları adı altında para kazandığı söylenip bu parayı alabilmek ipin belirli bir ücret yatırması gerektiği söylenmektedir. Vatandaşlarımız hediye kazandıkları yalanına inanarak dolandırıcılara para yatırmaktadırlar.

Valilik Adi Kullanılarak; Son zamanlarda ilimizde ve ülke genelinde iş adamlarını ve esnafları telefonla arayan şahıslar, kendilerinin valilik adına aradıklarını," kimsesiz veya yardıma muhtaç çocuklar için yardım topladıklarını söyleyerek vatandaşlarımızın iyi niyet duygularından faydalanarak kendi banka hesap numaralarına bağış adı altında para yardımı talebinde bulundukları tespit edilmiştir.

Sağlık Sigortası: Vatandaşlarımızı sigorta şirketinden aradıklarını söyleyen kötü niyetli kişiler, aradıkları vatandaşları daha önce sigorta yaptırdıklarına inandırıp faydalandıkları sigortadan indirim kazandıklarına, isterlerse 2. yıl da indirimli olarak sigorta haklarını devam edebileceklerini, devam etmezlerse ceza ödemek zorunda kalacaklarını söyleyerek vatandaşlarımızı çıkmaza sürüklemeye çalışmaktadırlar. Bu şekil vatandaşlarımız, kötü niyetli kişilere para yollamakta veya kredi kartı bilgilerini vererek dolandırılmaktadır.

Kredi Kartı; Bankaların kredi masraflarını iade etmeye başlamasından sonra dolandırıcılar için yeni bir fırsat ortaya çıkmıştır. Vatandaşlarımıza hukuk bürosundan aradıklarını söyleyip geçmiş yıllara ait kredi kart kesintilerini kredi dosya masraflarını iade edeceklerini veya yapmış oldukları bir alışveriş için paranın tamamının ödenmedi, bunun için de icralık olduklarını ve kendilerine hukuki yardımda bulunacaklarını söylemektedirler. Kot niyeti kişilerin söylediklerine inanan vatandaşlarımız dolandırıcıların verdikleri hesap numaralarına para yatırmakta ve kredi kartı bilgilerini vererek dolandırmaktadırlar.

ANNE VE BABALARA TAVSİYELER

Çocuklarınıza 155 polis imdat, 110 itfaiye, 112 ambulans numaralarını öğreterek hangi durumlarda araması gerektiğini anlatınız. Çocuğunuza evinizin adresini ve cep telefon numaralarınızı öğretin ve sık aralıklarla tekrarlatarak unutmamasını sağlayın. Çocuğunuza kendisini tehlikede hissettiği an bağırmasını, Issız parklar, yollar ve yerlerden uzak durması gerektiğini öğretin. Çocuklarınızın her konuda sizlere güvenmelerini ve karşılaştıkları tüm durumlarda size karşı açık olmalarını ve gerçeği olduğu gibi anlatabilmelerini sağlayın. Çocuklarınızın evden çıktıktan sonra, nerelere gittiğini ve kimlerle oynadığını bilmelisiniz. ocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa anne babasına söylemeden onunla bir yere gitmemesi gerektiğini öğretin. Çocuğunuzun arkadaşları ve aileleri hakkında bilgi sahibi olun.

Çocuğunuza, kendisini tehlikede hissettiği anda polisten ya da öğretmeninden yardım istemesi gerektiğini öğretin. Çocuğunuza her ne sebeple olursa olsun anne ve babasının izni olmadan hiçbir araca binmemesi gerektiğini öğretin. Çocuğunuza, sizin izniniz olmadan kişisel bilgileri kimseye vermemesi gerektiğini öğretin.

İNTERNET DOLANDIRICILIĞI

Arkadaşlık seçimine özen gösterelim. Tanımadığımız kişilerle arkadaşlık etmeyin. Ailenizin oranlamadığı kişilerle arkadaşlık etmeyin. Arkadaşlarınızı ailenizle tanıştırın. Her arkadaşla her yere gidilmeyeceğini unutmayın. Kimsenin olmadığı, terk edilmiş ve tehlikeli olabilecek yerlere gitmeyin. Hoşlanmadığınız bir durumla karşılaştığınızda "hayır" demekten çekinmeyin. Kişisel bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmayın, tanımadığınız kişilerle iletişim kurmayın.

Internet şifrenizi kimse ile paylaşmayın. Tahmin edilmesi zor parolalar belirleyin. Toplu internet hizmeti sunan yerlere dikkat edin. İnternette tanımadığınız kişilerin kameralı sohbet istek mesajlarına cevap vermeyiniz. Bilgisayarınızda ki tüm işlemler kötü niyetli kişilerce zararlı programlar ile izlenebilir ve tüm şifre hesaplarınızı ele geçirebilir. Tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları açmayın. Arkadaşlarınız bile olsa sizin ve ailenizin özel hayatınız ile ilgili fotoğraf ve görüntülerini paylaşmayınız. Kaydedilen görüntü ve bilgiler size zarar verebilecek şekilde kullanılabilir.

Sosyal paylaşım programlarında ve sitelerinde bulunan hesaplar da kişisel bilgilerinizi ve özel fotoğraflarınızı paylaşmayın. Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmeyin. Telefonunuzu tamir için verdiğinizde e-posta hesabınızı ve fotoğraflarınızı yedekleyerek siliniz. Sanal ortamda sunulan bilgilerin gerçek olmayabileceğini göz ardı etmeyin. Suç içeren paylaşımları siber polislere bildiriniz. Telefon numaralarınızı sosyal medya hesap bilgilerinizi tanımadığınız kişilerle paylaşmayınız. Ortam sanal olsa da işlenen suç gerçektir.

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİĞİN AMACI

TDP'nin amacı güvenlik hizmetlerine toplumsal katılımı sağlayan, çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşen, topluma olabildiğince yakın, kaliteli güvenlik hizmeti sunan ve toplumun güvenlik taleplerine her durumda cevap veren, güvenlik olgusuna bütüncül yaklaşan örnek bir polislik modeli oluşturmak ve bu modeli kademeli olarak ülke geneline yaymaktır.

MAHALLE POLİSLİĞİNE ERİŞİM

E-devlet sistemi üzerinden faaliyet gösteren Mahalle Polisliğine erişim projesi, vatandaşların mahalle polisliğine doğrudan, istediği zamanda ulaşabileceği, sorun, öneri, şikayet ve memnuniyetleri ile çevresinde tanık olduğu olumsuzluklar doğrudan iletebileceği bir sistemdir.