Afşin Elbistan Linyitleri Kömür işletmesinde pikap şoförlüğü yapan 115 kişi şirketlerin yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle işsiz kaldı. Kışın ortasında işsiz kalan şoförler, Çelikler Holding’den mağduriyetinin bir an önce giderilmesini bekliyor.

Şirketler arasındaki ihtilafın çözülememesi sonucu taşeron firma taşımacılıkta kullanılan pikapları tırlara yükleyerek sahadan çekti. Kömür işletmesinin önünde toplanan şoförler işletmeci şirket ile taşeron firmaya tepki gösterdi.

Gerilimin hat safhaya çıktığı bölgede şirketler birbirlerini suçlayan yazılı açıklama yaptı. İlk açıklama ÇELİKLER HOLDİNG tarafından yapıldı.

Açıklama şu ifadelere yer verildi; “İşletmemiz ile araç kiralama sözleşmesi olan firma arasında sözleşme maddeleri ile alakalı hiçbir anlaşmazlık olmamıştır. Ancak firma asgari ücrete yapılan artış nedeni ile çalışan personeli arasında anlaşmazlık yaşadığından dolayı sözleşmenin bir buçuk yıl daha devam etmesi gerekirken tek taraflı olarak fesih etme kararı almıştır. Bizim gayemiz şirket olarak araç kiralama sözleşmesini devam ettirmektir. Bu sayede firmanın çalıştırdığı 115 kişide işsiz kalmayacaktır. Kamuoyunda ve sosyal medya üzerinde firmamıza karşı asılsız haberler yaptırılarak insanları yanlış yönlendirilmek istenmektedir.”

Uçan turizm şirketin yapılan açıklamada ise; “Şirketimize yönelik yapılan haksızlık mesnetsiz iftiralardan ve toplumu maniple eden açıklamalardan dolayı kamuoyunu aydınlatmak adına bu açıklamayı yapma gereği doğmuştur.”

Şirketimiz ile EÜAŞ (elektrik üretim anonim şirketi) arasında yapılan 3 yıllık sözleşmenin beşinci ayında sözleşmenin çelikler holding- afşin Elbistan elektrik üretim ve ticaret A.Ş.’ ye devredilmesinin ardından aylardır alt işveren olarak Elbistan linyitleri işletme müdürlüğünde hizmet vermekteyiz. 2017 yıldan bu yana asgari ücrete gelen zam oranı yüzde 56’yı bulmuş olmasına rağmen, Çelikler Holding ile asgari ücret fiyat farklarının ödenmesi konusunda gerek yazılı, gerekse sözlü olarak defalarca iletişime geçilmiş, konunun yasal çerçevede hakkaniyetle çözümlenmesi talep edilmişse de, hiçbir ciddi sonuç alınamamıştır. Bütün bu yazışmalara ve hak arayışlarına karşılıksız kalmasına rağmen şirketimiz çalışanlarına asgari ücrete gelen tüm zamları yansıtmıştır. şirketimiz bu maddi koşullar altında ezilmiş olmasından dolayı sözleşmeyi sürdüremeyeceğini sözlü ve en son avukatlarımızı aracılığı ile yazılı olarak ta bildirmiş olmasına rağmen herhangi bir çözüm üretilmemekle birlikte konu çarpıtılarak firmamızı haksız ve mesnetsiz bir şekilde itibarsızlaştırılıp hedef gösterilmektedir. artan zararın önüne geçilmesi adına üzülerek de olsa adım atışmış ve 01/01/2020 tarihi itibari ile araçlarımızın çekilerek hizmet veremeyeceğimiz çelikler holding yetkililerine bildirilmiştir. Çalışanlarımızın işsiz kalarak mağduriyet yaşamaması adına 13 aydır bu maddi yükün altından şirketimiz kendi imkanları ile kalkmaya çalışmaktadır. Hali hazırda 18 ay daha devam edecek sözleşmenin şirketimiz tarafından bu koşullar altında sürdürülmesi imkansız hale gelmiştir. Çalışanlarımızın hakları alenen gasp edilmekte ve şirketimiz bilinçli olarak hiçbir kaygı gütmeden insan emeğine ve ticaret etiğine aykırı bir şekilde fesihe zorlanmaktadır. Bu haksızlık karşısında verdiğimiz tüm mücadeleye rağmen gelinen durum şirketimiz ile çalışanlarımızı karşı karşıya getirmeye yönelik kötü niyetli bir girişimden ibarettir. Konunun çözümlenememesi halinde çalışanlarımızın her türlü haklarının korunması adına hukuk ve vicdanın tüm gereklerini yerine getireceğimizi, yapılan manipülatif ve gerçekle hiçbir ilgisi olmayan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini kamuoyuna saygı ile bildiririz.”