Maraş Kültür, Sanat, Tarih Araştırma Ve Geliştirme Derneği Tarafından ‘’Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu’’ Şenliğinin 1.’si Bugün Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampüsünde Gerçekleştirildi.

Maksat-Der Tarafından Düzenlenen Şenliğe Gaziantep, Hatay, Kırıkkale, Osmaniye Ve Diğer Birçok İllerden Yaklaşık 500 Türkmen Misafir Katılım Sağladı.

Yoğun İlgi Gösterilen Şenliğe Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bekir Kılıç, Ksü Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Dulkadiroğlu Ak Parti İlçe Başkanı Şahin Avşaroğlu, Türk Boyları Dernek Başkanları Ve Çok Sayıda Vatandaş Bir Araya Geldi.

‘’Tolgadırlılar (Dulkadirliler) Türkmen Toyu’’ Saygı Duruşu Ve İstiklal Marşının Okunmasının Ardından Kuran Tilavetiyle Açılışını Gerçekleştirdi.

Etkinlikte Güreş, Kök Börü, Atçılık Gösterisi, Atlı Cirit Gösterisi, Okçuluk Gösterisi, Mehteran Gösterisi, Aşık Ve Ozanların Atışmasıyla Devam Etti.

Açılış Konuşmasını Maksat-Der Başkanı Ali Gemci Yaptı.

‘’’Biz Türkmenler 752 Yılında İlk Defa Avasım Bölgeleriyle Anadolu’da Kahramanmaraş’a Yerleştik. Biz Bugün Maraş’ta İlkleri Yaşıyoruz. Alaüddevle Bozkurt Bey Bizlere Gördüğünüz Bu Mirası Bıraktı. Bizler Bu Toyu Alaüddevle Bozkurt Beyin Türbesinden Başlattık. Çünkü Maraşlının Atası O’dur. Bu Toy Maraş’ta İlk Kez Yapılıyor Ve Bu İlkleri Düzenlememizde Bizlere Çok Büyük Yardımları Olan Büyükşehir Belediyemiz, Dulkadiroğlu Belediyemiz, Onikişubat Belediyemiz, Türkoğlu Belediyemiz Ve Özellikle Sayın Rektörüme Çok Teşekkür Ediyorum. Eğer Ki Bu Saydıklarımdan Biri Olmasaydı Biz Bunu Başaramazdık. İnşallah Devamını Da Yapacağız.’’

Kırıkkale Dulkadiroğluları Dernek Başkanı Cengiz Erkoç Büyükşehir Başkanı Fatih Mehmet Erkoç Ve Maksat-Der Başkanı Ali Gemciye Plaket Takdim Etti. Başkan Erkoç’un Plaketini İse Başkanvekili Bekir Kılıç Aldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can Yaptığı Kürsü Konuşmasında Üniversite Hepimizin Üniversitesi, Sizlere Ev Sahipliği Yapmaktan Onur Ve Mutluluk Duyuyorum Dedi.

‘’Maksat-Der Derneğimizin Yaptığı Bu Tür Çalışmaları Çok Önemsiyorum. Başta Ali Gemci Bey Olmak Üzere Bütün Dernek Yöneticilerine Böyle Önemli Bir Festivali Üniversitemizde Düzenledikleri İçin Kendilerini Canı Gönülden Kutluyor, Bundan Sonra Da Kendileriyle İş Birliği İçinde Olacağımızı Burada İfade Ediyorum. Tarihini Bilmeyenler, Köklerinden Habersiz Olanlar Gelecek Planları Yapamazlar; Yapsalar Da Kökleri Ve Tarihi Hafızası Olmayan Milletlerin Gelecekleri Olmaz. Bu Festivalin İlkinin Üniversitemizde Düzenlenmesinden Gerçekten Bahtiyarlık Duyuyorum. Etkinliğe Katkılarından Dolayı Tüm Belediyelerimize Ve Festivalin Duyurulmasında Emek Veren Basın Mensuplarına Teşekkür Ediyorum’’

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bekir Kılıç Kürsü Konuşmasını Şöyle Gerçekleştirdi.

‘’Ne Mutlu Bizlere Ki Aslımıza Ve Neslimize Sahip Çıkıyoruz, Bu Günde Bunun Bir Örneğini Maksat Der Gerçekleştiriyor. Sayın Başkan Ali Gemci Ve Yöneticilerine Çok Teşekkür Ediyoruz Aslımızı Ve Neslimizi Devam Ettirmemiz Sahip Çıkmamız İçin Böyle Bir Etkinlik Gerçekleştirdikleri İçin. Bu Gün Buraya Hatay’dan, Kırıkkale’den, Osmaniye’den, Kırşehir’den, Malatya’dan, Gaziantep’ten Ve Birçok Bölgeden Gelen Misafirleri Tekrardan Sevgi Saygı Ve Hürmetle Selamlıyorum. Kahramanmaraş Hepimizin Yeri Ve Bizlerde Dulkadiroğlu’nun Merkezi Olarak Sizleri Burada Misafir Etmekten Mutluluk Duyuyoruz, Onur Duyuyoruz, Gurur Duyuyoruz Hepinizin Ayaklarına Sağlık Hoş Geldiniz Şeref Verdiniz.

14. Ve 16. Asırlar Arasında Yaklaşık 180 Yıl Hâkimiyet Süren Dulkadiroğlu Beyliğinin Merkezinde Yaşamaktan Da Büyük Bir Onu Duyuyoruz. Ne Mutlu Bizlere Ki 1071’de Anadolu’nun Kapısını Bize Açan Alparslan’dan Daha Sonrasından Fatihlerin, Yavuzların, Süleymanların Ve Kurtuluş Savaşı’nda Da Gazi Mustafa Kemal Atatürk Gibi Bir Neslin Devamı Olmaktan Onur Duyuyoruz Mutluluk Duyuyoruz. Cenabı Allah İnşallah Bizleri Bu Gibi Liderlerle Bundan Sonraki Dönemde De Hayatımızı Devam Edebilmemizi Sağlar. Ayrıca Son Yüzyılın Yaşayan En Büyük Liderlerinden Olan Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Da Buradan Kahramanmaraş’tan Selamlarımızı İletiyoruz. Dulkadiroğlu Beyliğini Kuruluşundan Sonuna Kadar Kahramanmaraş’ta Ve Bölgede Birçok Cami Medrese Han Ve Çarşılar İnşa Etmişlerdir. Bizler De Bugün O Beyliğin Devamı Olarak Buradan O Dönemde Ebedi Geçen Herkese Minnet Ve Şükranlarımızı Sunuyoruz. İnşallah Bu İlk Şenliğimizle Birlikte Bundan Sonra Da Çok Daha Güzel Ve Farklı Etkinliklerle Bir Arada Oluruz’’

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay Dulkairoğlu Beyliğinin İzlerini Gün Yüzüne Çıkarmaya Devam Edeceğiz Diyerek Şunları Kaydetti:

‘’Dulkadiroğulları Çok Büyük Medeniyet İzleri Bırakan Bir Beylikti. Bizim Dulkadiroğlu İlçemizdeki Tarihi Eserlere Baktığımızda Aşağı Yukarı Bunların Tamamının Dulkadiroğlu Beyliği Zamanında Kaldığını Görmektesiniz. Bizler De Bu Eserleri Gün Yüzüne Çıkararak Ve Restore Ederek Dulkadiroğlu’nun Tüm Türkiye’de Tanıtımı Adına, Ne Olduğunun Anlaşılması Adına Elimizden Gelen Gayreti Gösteriyoruz. Bu Tip Organizasyonlarımızla İnşallah Daha Da Zenginleştirerek, Bundan Sonra Da Desteklerimizi Vermeye Devam Edeceğiz. Bu Organizasyonlarla Bazı Şeylerin Farkına Vardık. Mesela Konya’da, Ereğli’de Karapınar’da Kahramanmaraş’tan Gitmiş Bektutların Olduğunun Farkına Vardık. Adeta Şiveleri Dahi Hala Aynı. Bu Organizyonlarla Dulkadiroğulları Beyliğinin İzlerini İnşallah Biraz Daha Üstünü Açıp Parlatarak, Restore Ederek Tüm Türkiye’nin Farkına Varmasını Sağlayacağız. Emeği Geçen Herkese Teşekkür Ediyorum’’

Birlik Ve Beraberlik Mesajı Verilen Şenlikte Yapılan Gösteriler İse İzleyenlerin Beğenisini Kazandı.

Muhabir: Sibel Gürle