“Bilindiği gibi, dünyada turizm bilincinin oluşturulup geliştirilmesi ve turizmin çevresel, ekonomik, politik ve sosyo-kültürel öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Turizm Örgütü’nün (WTO) önerisiyle Birleşmiş Milletler, İspanya’nın Torremolinos şehrinde yaptığı bir toplantıda 27 Eylül’ü, Dünya Turizm Günü olarak kararlaştırmıştır.

Bu kapsamda, 1980 yılından bu yana, her yıl farklı bir ülkenin resmi ev sahipliğinde ve belirlenen özel bir temayla 27 Eylül Dünya Turizm Günü kutlanmaktadır. Bu kutlamalar yerele indirgenebilir. Kahramanmaraş için de bir tema belirlenerek her yıl kutlanabilir.

Planlanacak bu kutlamalar çerçevesinde de ülke genelinde çağrılacak sektör temsilcilerinin davet edilmesiyle şehrimizin tanıtılması ve pazarlanması açısından çok verimli olacağı kanaatindeyim. Sektörün ilgili tüm kurum ve kuruluşları gelecek yıl Dünya Turizm Günü’nde bir kutlama programı planlamalıdırlar. Bu kutlama programı ile ilgilide önerim şu olacaktır.

Hem yerelde hem de ülkede toplumun turizm bilincini artırmak ve sürdürülebilir turizm açısından "DOĞA" konulu temayı işleyerek bu kutlamaları gerçekleştirmelidirler.

DOĞA dediğinizde; Kahramanmaraş’ımızın zengin tabiat örtüsü, endemik bitkiler, ormanları, yayları, doğal sıcak-soğuk su kaynakları, akarsuları, şelaleleri, uğur böcekleri, kuşları gibi doğal kaynakların korunması ve toplumsal gelişme için önemli bir gelir yaratabilir ve doğa turizmindeki çeşitlilik konularında toplum bilincinin artırılmasına da yardımcı olacaktır.

Böylece Doğa Turizminde DOĞA'nın önemi ve yeryüzündeki yaşam şartlarının korunmasında sürdürülebilir turizmin rolü konusunda toplum bilincini artırmak için eşsiz bir fırsat olacaktır.

Bu kutlama programının "TURİZM ve DOĞA" proje adı ile Avrupa Hibe Programları kapsamında projelendirilerek finans kaynağı da çözülebilir. Çünkü Dünyada Doğanın Biyolojik çeşitliliğin sürekli azalmasından dolayı kaygı duyan Birleşmiş Milletler Örgütü bu yönde geçmişten beri birçok etkinlikler ile destek vermektedir.

Kahramanmaraş Turizminin sürdürülebilirliğinde "DOĞA'sının Çeşitliliği" turizm ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için önemli bir turizm varlığıdır. Sağlam ve sağlıklı ekosistemler her yıl milyonlarca turistten yüzlercesini çeken dünya çapındaki binlerce turistik işletmenin ve ürünlerin temel taşıdır.

Kahramanmaraş da bu kapsamda sektörün öncü bir ekonomik faaliyet olarak sürdürülebilir turizm için, DOĞA'nın biyolojik doğal kaynakların korunmasında ve idaresinde önemli bir role ve sorumluluğa sahip bir ilimizdir.

Ayrıca gerek ülkemizde gerek ise dünyada önemli bir gelir ve istihdam kaynağı olarak turizm çoğunlukla DOĞA'nın bioçeşitliliğini korumak için güçlü teşvikler sağlanmaktadır. Onun içindir ki bu önerimi dikkate alırlar.

Bu sebeple Kahramanmaraş'ın turizm yelpazesinin çeşitliliğinde "DOĞA" konusunda gereken önemi göstereceğine inanıyorum.

Dünya Turizm Günü’nde turizm otelcilik sektöründe biz yöneticilerin "Meslek Yasasının" da çıkması dileklerim ile tüm turizm sektör temsilcilerinin, yöneticilerinin, çalışanlarının Dünya Turizm Günü’nü kutluyorum.”