Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'ne ilişkin görüşlerini dile getiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, müzeyi en kısa sürede hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi.

detayfoto

Daire Başkanı Kabakcı, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin sadece Yedi Güzel Adamı anlatmayacağını, Edebiyatın ve Şiirin Başkenti Kahramanmaraş’ta yetişen bütün şair, yazar, düşünür ve fikir adamını kapsayacağını ifade ederek, Kahramanmaraş’ın edebiyat, sanat ve düşünce hayatını anlatacağını söyledi.

detayfoto

Daire Başkanı Kabakcı yaptığı açıklamada: “Tarihi bir binanın içerisindeyiz. 1864’lü yıllarda yapılmış daha sonra Cumhuriyet döneminde Kahramanmaraş Lisesi olarak hizmet görmüş bir binamız. Burası yeni dönemde Büyükşehir Belediyemiz tarafından alınmak suretiyle restorasyonu yapıldı. Binamız gerçekten Türkiye’de en iyi restorasyon yapılan binalardan bir tanesi.

Burası iki bölümden oluşuyor; bir tanesi Kütüphane bölümümüz bir tanesi müze bölümümüz. İkisi de hemen hemen bitti, yerleşim aşamasında ve temizlikleri yapılıyor. Şubat ayı içerisinde şehrimizin kurtuluş törenleriyle birlikte inşallah açılacak. Türkiye’de ve dünyada nadir bulunan müzelerden bir tanesi. Zaten biz Kahramanmaraş; şiirin, edebiyatın, şairin başkenti olan bir şehir. Burada tabii geçen dönemlerde Yedi Güzel Adam dizisi çekimleri yapıldı. Zaten o zamanlarda da gündeme geldi. Kahramanmaraş iki kişiden birinin şair olduğu bir şehir, tarihten bugüne. Biz onun için Büyükşehir Belediyesi olarak geçenlerde Kuddusi Efendi Sempozyumu, Sümbül zade Vehbi Efendi Sempozyumları yaparak tarihimizde de Sultanı Şuara olan Sümbül zade Vehbi Efendi’yi hem andık hem kitaplaştırıyoruz. Burada ki müzemizin içerisinde hem Türk edebiyatı hem dünya edebiyatından başlamak suretiyle edebiyatı anlatacağız. Tabi tarihte ki Türk edebiyatından başladık. Karacaoğlan’dan Yunus Emre’den günümüze kadar geleceğiz. Ve günümüzde Türk şiirinin üstadı Necip Fazıl Kısakürek’le başlayan ve Yedi Güzel Adam ile devam eden bu serüveni bu bina içerisinde canlandırmaya çalıştık. Bu tabii Büyükşehir Belediyemiz ve Fatih Mehmet Erkoç Bey’in büyük projelerinden bir tanesi. Bu projenin örneği Türkiye’de yok, olmayacak ta inşallah. Hem binamız güzel restore edildi hem binamız güzel, hem yeri güzel ağaçlarla ve hem de kompozisyonu- teması, müzemizin çok güzel işlendi. İnşallah bunu da açılışta göreceğiz.

İşte Yedi Güzel Adam dediğinizde Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Akif İnan, Alâeddin Özdenören ve Sezai Karakoç gibi Necip Fazıl’larda burada yansıtılacak. Ak saçlı kartal dediğimiz Abdurrahim Karakoç ve kardeşi de (Bahaattin Karakoç) burada anlatılacak. Karacaoğlan’da burada anlatılacak. Hemen hemen bütün şairlerimizi ve günümüz şairlerini de inşallah burada temsil ettireceğiz. Genç nesiller buraya gelecekler, dış turizm vasıtasıyla gelecek olanlar bu güzel müzeyi gelip, şehrimizi, edebiyatımızı, sanatımızı ve düşünce hayatımızın hakkında bilgi edinilecek. Burada edebiyata ve sanata da teşvik edeceğiz. Burada toplantı salonlarımız var, kokteyl salonlarımız var, aşağı katımızda kafeteryamız var. Bahçesinde öğrencilerimiz gelip kitap okuyacaklar. Ve burada gerçekten özgün kitaplarımız olacak, kitaplarımızda geldi. İnşallah önümüzde ki haftada onları yerleştirmeye çalışacağız. Dediğim gibi her şeyiyle tarih kokan, her şeyiyle geçmiş ve gelecek kokan bir binamız burası. Burada geleneksel el sanatlarıyla alakalı inşallah ilerde çalışmalar yapılacak. Ve biz açılışla birlikte tüm edebiyat ve sanat severleri ve Kahramanmaraş halkını müzemize davet edeceğiz. İnşallah şehrimize hayırlı, uğurlu olur temennisinde bulunuyoruz” diye konuştu.