Mersin'de, cam kemik hastalığı nedeniyle 40 yıl boyunca evden dışarı çıkamayan 53 yaşındaki Fatma Alp, 8 yıl önce kendisine hediye edilen akülü arabayla "özgürlüğüne" kavuşsa da bu mutluluğu hastalığının ilerlemesi nedeniyle yarım kaldı.

Toros Dağları'nın eteğinde kent merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Arslanköy Mahallesi'nde kendisi gibi cam kemik hastası olan 51 yaşındaki kardeşi Aynur Alp ve yaşlı annesiyle yaşayan Fatma Alp, hastalığı nedeniyle 40 yıl boyunca sadece evinin camından ve balkonundan dışarıyı izledi.

Alp, Mersin Valiliğince 8 yıl önce kendisine hediye edilen akülü araçla "özgürlüğüne" kavuştu ve evin merdivenlerini babasının yardımıyla inip araçla kendi başına gezmeye başladı.

Hastalığının ilerlemesi ve kendisine yardım eden babasının vefatı sonrası evlerinin merdiveninden inememeye başlayan Alp, akülü aracı olduğu halde eve hapsoldu.

Evin fiziki şartlarının zorluğu ve cam kemik hastası kardeşinin de kendisine yardım edememesi nedeniyle evden çıkamayan Alp, kent merkezinde uygun bir eve taşınmayı istiyor.

- "Son 1,5 yıldır merdiveni inip çıkamaz oldum"

son birkaç yıldır hastalığının iyice ilerlemesi nedeniyle artık kulaklarının da duymadığını söyledi.

Hastalığının ilerlemesi nedeniyle zorlandığını aktaran Alp, "Evde 40 yıl çıkamadan kaldıktan sonra 8 yıl önce valilik tarafından bana akülü araba verildi. O zamanlar binebiliyordum. Son 1,5 yıldır merdiveni inip çıkamaz oldum. O yüzden arabama binip gezemiyorum. Zaten burada yaz 5-6 ay oluyor. Kar yağdığı zaman gezemiyorsun, kapalı kalıyorsun. Benim sıkıntım ev. Bana uygun bir ev istiyorum." dedi.

Evden çıkamadığı için el işi ürünler yaparak vakit geçirdiğini anlatan Alp, şöyle devam etti:

"Babam öldükten sonra kendi başıma çıkmayı denedim ama zorlanıyorum. Bir tarafım kırılacak diye korkuyorum. Şimdi beni sadece kent merkezinde yaşayan ağabeyim taşıyabiliyor. Ben ameliyat olduğum zaman o yatırır, o kaldırır. Başka kimse beni kaldıramaz ama o da kent merkezinde yaşadığı için yanımda olamıyor. Ben de yeniden evde kaldığım için el işleriyle meşgul oluyorum ve televizyon izliyorum. Genelde el işi yapıyorum. Köyün tüm genç kızlarının el işini ben ve kardeşim yaptı. Zamanında dantel yapıyordum. Boş durduğum zaman tansiyonum çıkıyor. El işiyle meşgul olunca vakit geçiyor. Bu şekilde kafamı dağıtıyorum. "

Ablası gibi kendi de cam kemik hastası olan Aynur Alp da kent merkezinde akülü arabanın içeri girebileceği bir eve taşınmak istediklerini söyledi.

Kendilerini uygun bir ev bulamadıklarını ifade eden Alp, "Bize uygun ev istiyoruz. İster bir, ister iki oda olsun. Doktora işimiz düştüğünde gidebilelim. Ablam 1,5 yıldır duymuyor ve hastaneye götüremiyoruz. Aslanköy'den Mersin'e gidip gelmemiz çok zor oluyor. Bir oda bile olsa uygun bir ev olsun istiyoruz. Bu konuda da hayırseverlerin yardımlarını bekliyoruz." diye konuştu.