ABD merkezli ilaç üreticisi Moderna, COVID-19’a karşı geliştirdikleri aşı adayı MRNA-1273’ün Faz 3 klinik test sonuçlarının aşının yüzde 94,5 oranında etkili olduğunu gösterdiğini bildirdi. Moderna geliştirdikleri aşı adayının 2-8 derece aralığındaki standard buzdolabı sıcaklığında etkinliğini 30 gün süre ile koruduğunu da duyurdu.

MRNA-1273’ün test sonuçlarının özden geçirilmesi için Avrupa İlaç Ajansı’na başvuru yapan Moderna, bu başvurunan ardından yaptığı açıklamada, aşının acil kullanım için onaylanması amacıyla önümüzdeki haftalarda FDA’ya başvuru yapacaklarını da belirtti.

Açıklamada, FDA’dan onay alınması halinde hemen dağıtılabilecek milyonlarca doz aşı olduğunu ifade eden Moderna, yıl sonuna kadar ABD’de 20 milyon doz aşının teslimatını gerçekleştirebileceğini  vurguladı. Moderna, 2021 yılında global olarak 500 milyon-1 milyar doz arasında aşı üretmeyi beklediğini de ifade etti.

Moderna’nın açıklamasında ayrıca, MRNA-1273’ün nakliye ve uzun  süreli saklama için -20 derecede standard bir soğutma cihazında 6 ay saklanabildiği bilgisi de verildi.

Pfizer ile BioNTech7in geçtiğimiz hafta duyurdukları aşı ise depolama ve nakliye için -70 dereceye ihtiyaç duyuyor, buzdolabında 5 gün süre ile saklanabiliyordu.