Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yaşam tarzının etkili olduğunu belirten Diyetisyen Ayça Parlakyiğit, “Bağışıklık sistemini baskılayan, zayıf düşüren faktörler; hatalı beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, sigara, uyku düzensizliği ve strestir” dedi ve korona virüsten korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirebilecek beslenme önerilerinde bulundu.



“Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs dönemi hala devam etmektedir. Alınabilecek önlemlerin başında kişisel hijyen kaliteli bir uyku ve sağlıklı beslenme ile beraber bağışıklık sistemini güçlü tutmak gelmektedir. İlk olarak gün içerisindeki öğün düzenine dikkat edilmelidir. Ana öğünler atlanmadan ihtiyaca göre de ara öğün eklenmelidir. Sağlıklı beslenme ise dengeli bir tabak her çeşit besin grubuna yer verilmeye çalışılmalıdır. Mevsimine göre omega 3 kaynağı olan balığa yer verilmelidir.

Vitamin mineral lif kaynağı olan meyve ve sebzelere yer verilmelidir. Yemeklere çeşitli baharatlar eklenmelidir. Şekerli ve beyaz un içeriği olan besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır, yerine lif ve B grubu vitaminlerinden zengin tam tahıllı besinlere yer verilmelidir. Gün içerisinde süt ve süt ürünleri et yumurta peynir gibi proteinden zengin besinler yeterli miktarda alınmalıdır. Sağlıklı beslenme kadar organların ve metabolizmanın çalışmasına destek olan su tüketimi de en az 2-2,5 litre olarak sağlanmalıdır.”

Muhabir: Gökhan ÇALI