1 milyarın üzerinde aktif kullanıcıya sahip mesajlaşma platformu WhatsApp, Google Play Store’un yaptığı hatayı görmesine ve ders almasına neden oldu.

Bildiğiniz gibi Android kullanıcılarının büyük bir bölümü cihazlarına uygulama indirmek istediklerinde en başta Google’ın kullanıcılarına sunduğu hizmet olan Play Store’den indiriyor. Tüm Android kullanıcılarının sayısı düşünüldüğünde ise yapılacak bir yanlışın doğuracağı bir tehlike hayal dahi edilemiyor. Ki bu soruna WhatsApp gibi SMS’in devrini bitiren bir uygulamada girince olay işin içinden çıkılmaz bir sorun haline dönüşüyor. Bu durumu fırsat bile kötü niyetli insanlar da fırsattan istifade insanları dolandırmanın yolunu arıyor.

Sahte WhatsApp uygulaması saatler içinde yüzbinlerce kişi tarafından indirildi.

Sahte WhatsApp Google’a ders oldu

Söz konusu bu durumu kullanarak Google Play Store’a yüklenen sahte WhatsApp uygulaması saatler içerisinde yüzbinlerce kişi tarafından indirildi. Tehlikenin boyutunu fark eden Google ise duruma hemen müdahale ederek uygulamayı kaldır. Lakin sahte uygulama saatler içerinde yüzbinlerce Android kullanıcısının cihazına çoktan yüklenmişti bile. Kullanıcılarını tehlikeli bir duruma atan Google, yaptığı araştırma neticesinde sahte uygulamada virüs bulunmadığını tespit etti. Araştırma uygulamanın reklam amaçlı yayınladığını gözler önüne serdi. Ama bu ABD’li teknoloji devi için büyük bir ders oldu. Çünkü söz konusu uygulamaya kişisel tüm bilgilerin kolayca çalınabileceği bir virüste yerleştirilmiş olabilirdi.

Bu durumdan büyük ders çıkaran Google, sahte WhatsApp uygulaması sayesinde bir açığını daha fark etmiş oldu. Hemen sorun çözümü için büyük değişimlere giden popüler uygulama marketi, platforma daha sıkı onay süreçleri getirdi. Buna ek olarak yayında olan 700.000 uygulama da yayından kaldırıldı ve bu uygulamaları da 250.000 adedi kopya uygulama idi.