Türk Edebiyatının Usta Kalemlerinden Kahramanmaraşlı Ünlü Usta Şair Bahaettin Karakoç Hayatını Kaybetti. Bahaettin Karakoç'un Tedavi Gördüğü Hastanede Hayatını Kaybettiği Öğrenildi.

Bahaettin Karakoç Kimdir?


5 Mart 1930 Doğumlu Usta Şair Soyca Şair Bir Ailenin İlk Erkek Çocuğu Olan Bahattin Karakoç, Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi Doğumludur. Baba Ve Anne Tarafları Oldukça Varlıklı Ve Hoca Takımından Olduğu İçin Gözlerini Dünyaya Açtığında Oyuncaklarla Değil Kitaplarla Karşılaşmıştır. İlk Öğrenimini Sonradan Ekinözü Adıyla İlçe Olan Celâ Köyünde, Orta Öğrenimini İse Adana-Düziçi Ve Ankara-Hasanoğlan Köy Enstitülerinde Tamamladı. İlkokul 3.Sınıfa Giderken Bir Haftada Eski Yazıyı Öğrendi Ve Bir Ayda Da Kuran-I Kerimi Aktardı. Ölünceye Kadar Yakasını Bırakmayacak Olan Şiirin Rüzgârına Da Aynı Zaman Diliminde Yakalandı. 29 Ağustos 1944 Tarihinde Memurluğa Atandı. Kahramanmaraş’taki Sağlık Kuruluşlarında 32 Yıl 8 Ay Sağlık Memuru Olarak Çalıştıktan Sonra Kendi İsteğiyle Emekli Oldu.

Askerliğini Yedek Subay Olarak İstanbul’da 3.Bağımsız Korugan Taburunda Yaptı. 4’ü Kız,5’i Erkek Olmak Üzere 9 Çocuk Babasıdır. İlk Şiiri 1942 Yılında “Yurt Gazetesi”Nde Yayınlandı Ve Böylece 63 Yıllık Sanat Macerası Başladı. 1960’lara Kadar Yazıp Çeşitli Dergilerde Yayınlattığı Şiirlerinin Hiç Birini Kitaplarına Almadı. Esas Sanat Dönemi 1973’de Yayınlanan Seyran Kitabıyla Başlar Ve Üslûbu Netleşir. 1962’de Akşam Gazetesiyle Türk Kadınlar Birliği’nin Ortaklaşa Düzenledikleri Türkiye Çapındaki Bir Edebiyat Yarışmasında Hikâye Dalında “İsa İle İshak” Adlı Hikâyesiyle İkincilik Ödülü Aldı.

1983 Yılında KASD (Kayseri Sanatçılar Derneği) Tarafından Yılın Şairi Seçildi. 1986 Yılında “Bir Çift Beyaz Kartal” Adlı Kitabıyla Şiir Dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülünü Aldı. 1986 Yılında Çıkarmaya Başlayıp 37 Sayı Çıkardıktan Sonra Ekonomik Sebeplerden Dolayı Kapatmak Zorunda Kaldığı “Dolunay Sanat Ve Edebiyat Dergisi” Ve Ülkenin Dört Bir Yanında Kendisini İspatlamış Şairlerin Katılımıyla 16 Yıldır Aralıksız Gerçekleştirilen “Geleneksel Dolunay Şiir Şölenleri”Yle Şiiri Ayağa Kaldırmaya Soyundu Ve Vermek İstediği Mesaj Türkiye Genelinde Yayıldı. Kurmuş Olduğu Dolunay Yayınları İle De Yazarlık Ve Şairlik Damarı Olan Gençleri Edebiyat Dünyasına Kazandırmayı Amaçladı.

1989 Yılında Kültür Bakanlığı’nın Tercihi İle Türkiye’yi Temsilen Strugua Uluslar Arası Şiir Akşamları Festivali'ne Katıldı Ve Burada Bir De Tebliği Sundu. 1991 Yılında Diyanet Vakfı Tarafından Düzenlenen Münacaat Yarışmasında “Beyaz Dilekçe” İsimli Şiiriyle Birincilik Kazandı. 1993’de Türkçenin Uluslararası 2.Şiir Şöleni”İçin Gittiği Kazakistan Başkalası Almaatı’da “Büyük Abay Ödülü”Yle Ödüllendirildi. Ayrıca “Uzunağaç Kolhozu”Nda Kendisine At Hediye Edildi Ve Çapan Giydirildi.

1997’de Malatya Büyükşehir Belediyesinin Açmış Olduğu Malatya Konulu Şiir Yarışmasında Birincilik Ödülü Aldı. 1998’de İki Aylık “Kültür Sanat Ve Edebiyat Dergisi Seviye” (Mart-Nisan 1998) 6.Sayısını “Yaşayan Türk Şiirinin Dede Korkutu Bahattin Karakoç” Üst Başlığı İle; 2003’de “Mefkûre” Dergisi 11.Sayısını “Türk Şiirinin Yaşayan Aksakalı” Üst Başlığı İle Bahattin Karakoç Özel Sayıları Olarak Çıkardı. Aylık Fikir Ve Sanat Dergisi Türk Edebiyatı İse Temmuz 2003 Tarihli 357.Sayısında Kapağına Şairin Fotoğrafını Koyarak ”Şiirimizin Yüz Akı Bahattin Karakoç” Spotuyla Açtığı Dosyada Ona Geniş Sayfalar Ayırmıştır.

2003’de Türkiye Yazarlar Birliği 25.Yıl Faaliyetleri Yaşayan Yazarlara Saygı Kapsamında "Şehrin Kapılarındaki Şair Bahattin Karakoç Ve Türk Şiirinin Çeyrek Asrı” 2 Gün Süren (17 Mayıs 2003-18.Mayıs 2003) Bir Program Gerçekleştirdi.

Çeşitli Üniversitelerde Şair Ve Sanatıyla İlgili Çok Sayıda Bitirme Ve Yüksek Lisans Tezleri Yapıldı. Onlarca Şiiri Yabancı Dillere De Çevrilmiştir. 2004’de Sponsorluğunu Başından Beri Tarsus Belediyesinin Yaptığı “Karacaoğlan Şelâle Şiir Akşamları” Etkinlikleri İçerisinde Her Yıl Bir Şaire Verilen “Karacaoğlan Onur Ödülü”Nü Aldı.

Şiir, Hikâye Ve Yazıları Hisar, Varlık Yıllığı, Türk Edebiyatı, Dolunay, Doğuş Edebiyat, Milli Kültür, Kültür Ve Sanat Gibi Yüzlerce Sanat Edebiyat Dergilerinde Yayınlandı. Önceleri Halk Şiirine Daha Yakın Olan Şiir Anlayışını Son Dönemlerinde Modern Tarzla Birleştirip Kendine Özgü Yeni Bir Çizgi Ortaya Koymayı Başardı.

Birebir Yaşadıklarını Yazan Yazarken De Yeniden Yaşayan Bahattin Karakoç, Gölgesi, Çiçeği, Meyvesi Ve Kendine Özgü Bir Aroması Olan Şairlerdendir. Şiirde Biçimi Bir Enstrümana Benzetir, Bunu Da Sesin Belirleyeceğine Özellikle Vurgu Yapar. ”Yarar Yönünden İster Meyve Versin, İster Gölge, İster Yaş Olsun İster Kuru, İster Bir Tenhada Dikili Dursun İster Bir Eşya Olarak Evimizin Bir Yerinde Otursun, Ağaç Hep Aynı Ağaçtır, Muhakkak Bir Yerde İhtiyacımızı Karşılar. Sağlam Bir Etik, İlkeli Bir Estetik Ve Helâl Ölçekli Bir Yarar Sarmalında Şiir De Tıpkı Bir Ağaç Gibidir; Sanatı Besleyen Bu Üç Ana Arterdir.”Diyen Karakoç Bir Yerde Şiiri Tanımlarken De “Kalbin Bir Zikir Aracı Olan Şiir, Trajik Bir İç Yangını, Aşkın Sıcak Kanatları Altında Doğan Bir Kutsanmış Sözler Armonisi Ve Dört Kelimeyle Özetleyecek Olursak Evrensel Bir Dua Biçimidir.” Der Ve Bu Tanımlamanın Sınırlarını Daha Da Genişleterek "Mutlak Gerçeğe, Mutlak Güzele Yönelmenin Dillenişi Ve Kalbin Dirilişidir” Hükmüyle Noktalar.

Bahattin Karakoç’un Sanatı Hakkında Prof. Dr. Sadık Kemal Tural “Bahattin Karakoç Kırk Yıllık Şiir Maceramızın Dünyasında Kendi Şiir Tekkesinin Şeyhi Olanlardan. Üslubu, Hassasiyeti Ve Form Kullanmasıyla Adeta Bir Şiir Şeyhi “Derken”, Prof.Dr.Ahmet Bican Ercilasun, ”Karakoç Şiir Altın Arayıcısıdır Ve Fakat Yalnız Altın Arayıcısı Değil, O Bir Dil Kuyumcusudur Da. Ay’ı, Güneşi Dağı, Düzü, Geceyi, Gündüzü Bir Mücevher Halinde Bize Sunar Ve Müthiş Bir Söz Virtüözüdür. Kelimeyle Şiirle Bizi Büyüler Ve Kendinide Bizi De Uçsuz Bucaksız Hayal Alemlerinde Uçurur” Demektedir. Velûttur.” Mola Yok, Yola Revân” Diyor Ve Hâlâ Sımsıcak Şiirler Yazıyor.

Eserleri


 

Mevsimler Ve Ötesi (1962)
Seyran (1973)
Sevgi Turnaları (1975)
Ay Şafağı Çok Çiçek (1983)
Kar Sesi (1983)
Zaman Bir Beyaz Türküdür (1984)
İlkyazda (1984)
Bir Çift Beyaz Kartal (1986)
Menzil (1991)
Uzaklara Türkü (1991)
Güneşe Uçmak İstiyorum (1993)
Şiir Burcunda Çocuk (Antoloji- H. Özbay Ve M. Tatçı İle Beraber–1993)
Beyaz Dilekçe (1995)
Güneşten Öte (1995)
Dolunay Şiir Güldestesi (1996)
Leyl Ü Nehar Aşk (1997)
Aşk Mektupları (1999)
Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman
Ay Işığında Serenatlar (2001)
Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri (2004)
Ben Senin Yusuf'un Olmuşum (2006)
Barış Çağrısı Şiirleri-Dünya Barışına Çağrı Grubu-Meneviş Yayınları (2009)