Dünya bugün çok özel bir doğa olayına tanıklık edecek. Son yüzyılın en uzun kanlı ay tutulması meydana gelecek. Dünya, ay ile Güneş’in arasına girecek. Atmosferdeki partiküller ise Ay’a en yakın noktaya çıkacak. Bu şekilde ay tutulmada kırmızı görülecek. Ayrıca Mars da ay ile aynı hizada olacak.

Kanlı ay tutulması en iyi Ortadoğu, Afrika’nın doğusu ve Asya’nın batısından izlenebilecek. Bu doğa olayı Türkiye’de en iyi doğu ve iç Anadolu’da gözlemlenecek. İstanbullu ve İzmirliler de tam tutulmaya tanıklık edebilecek. 20.13’de başlayacak tutulma 02.30’da sona erecek.

Türkiye saati ile 23:21’ de gerçekleşen maksimum tutulmanın en tepesinde ay kusursuz, eşit oranda kızıl olacak. Tutulmanın diğer anlarında ise Dünya’nın gölgesinin kıyısına yakın bölgeler daha beyaz görünecek. Bu hayatınızda görebileceğiniz en doğal kızıl ay olacak.

Söz konusu ay tutulması Türkiye’den baştan sona kadar izlenebilecek. Herhangi bir ekipmana ihtiyaç olmadan tutulmayı baştan sona izlemek mümkün olacak.

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?
Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki farkları, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu nedeniyle ortaya çıkar. Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay'ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır. Bu esnada Dünya'da Güneş'in yeni doğduğu ve battığı yerlerdeki Güneş ışıkları Ay'ın yüzeyine ulaşır.