Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) yapılan yazılı açıklamada, tatil dönemlerinde çocukların interneti bilinçli ve güvenli bir şekilde kullanması için ailelere büyük görevler düştüğü belirtildi.

"Aileler, internet üzerinden gelebilecek risklerin farkında olmalılar"

Açıklamada, özellikle ebeveynlerin, çocuklarını tatil diye başıboş bırakmaması istendi. 

"Aileler, internet üzerinden gelebilecek risklerin farkında olmalılar. Günümüzde artık çocuklar sokakta oyun oynamak yerine bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlarda video izliyor, sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçiriyor ve çok fazla dijital oyun oynuyor. İnternet kullanım yaşının her geçen gün düşmesi, mobil telefon kullanımının ve sosyal paylaşım platformlarının giderek yaygınlaşması, bu mecralar üzerinden gelebilecek olumsuzlukları ve riskleri de beraberinde getiriyor." 

"Tehlikeli akımlara karşı aileler çok dikkatli olmalı"

BTK, ebeveynlere önemli görevler düştüğüne işaret etti. 

"Son dönemde dünyada ve ülkemizde pek çok gencin olumsuz etkilenmesine sebep olan, oyun gibi görünüp yayılan tehlikeli akımlara karşı aileler çok dikkatli olmalı. Oyun kılıfı altında, geleneksel aile yapısını, kültürel kodlarımızı, çocukların ve gençlerin güvenliğini hedef alan, sosyal paylaşım ağlarında viral olarak yayılan bu tür tehlikelere karşı ailelere büyük görevler düşüyor. Aileler, öncelikle şiddet, bağımlılık, müstehcenlik, İslamofobi, siber zorbalık ve istismar gibi tehlikeler barındıran bazı oyunların ve bilinçli kullanılmayan sosyal medyanın kötü niyetli kişilerin emellerine ulaşmak için kullandıkları bir silah olabileceğinin farkında olmalıdır."

"Teknolojik cihazlarda geçirilen süre sınırlanmalı"

BTK, çocuklar için güvenli internet hizmetinin kullanılabileceğini de hatırlatarak böylece çocukların internetin zararlı içeriklerinden korunacağını dile getirdi. 

"Ebeveynler, çocuklarının internet ve sosyal paylaşım ağlarında neler yaptığından haberdar olmalı. Aileler, çocuklarıyla güçlü bir iletişim kanalı geliştirmeli, sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine arkadaşça bir yaklaşım sergilemeli. Çocukların bilgisayarda veya cep telefonu gibi teknolojik cihazlarda geçirdikleri süreye mutlaka sınır getirilmelidir. Dijital oyunları çocuklar ile birlikte oynamak mevcut risklerden haberdar olmak ve zamanında önlem almak açısından son derece önemlidir. Ayrıca oyunlar çocukların yaşına uygun olarak seçilmelidir."