Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Çavuşoğlu, AA Editör Masası'nda, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımızın Kral Selman ile telefon görüşmesinin ardından Suudi Arabistan işbirliğine daha açık oldu. Suudi Arabistan'ın bu durumu kabul etmesi önemlidir. Şeffaf, sağduyulu bir tutum sergilemiştir. Bu durumun aydınlatılması için her türlü tutumu sergilemiştir. Maalesef konsolosluk binası ve araçların aramasında geç kalınmıştır. Biz Suudi Arabistan dahil, işbirliği yapacağımızı söylemişizdir.

İŞBİRLİĞİ YAPARIZ

Neticede bir ortak çalışma grubu kurma kararı aldık. Bizim topraklarımızda olsa dahi, başka ülke toprakları sayılıyor Vinaya Anlaşması'na göre. Türkiye kararlıdır, soruşturma, genişletilerek ve derinleştirilerekl devam ediyor. Elde edilen bulguları paylaşıyoruz. Diğer taraftan uluslararası bir soruşturma talebi olursa, BM ve uluslararası bir kuruluş soruşturma açtı, elde edilen bilgilerin bulguların verilmesi gibi şeffaf bir işbirliği yaparız.


ERDOĞAN KRAL SELMAN'LA İKİ KEZ GÖRÜŞTÜ

Başsavcılığın yürüttüğü soruşturmanın içinde Suudi Arabisatanlı herhangi bir kişi yok. Siyasi boyutu da var işin. Cumhurbaşkanımız iki kez Kral Selman ile görüştü. Her şey açığa çıkana kadar, ne olduğunu ortaya çıkana kadar soruşturma devam eder.Çok sayıda Dışişleri Bakanıyla temasta olduk. Tüm dünya tepki gösterdi. Bir insan, bir gazeteci kayboldu. Farklı, çelişkili bilgiler var. Dünya kamuoyundan çok güçlü ses geldi. Ülkelerden gelen açıklamalara bakılırsa, net tavır koyan oldu. İngiltere, Almanya, Franda ortak açıklaması oldu. Ama esas, olay aydınlatıldığında nasıl tavır sergileyecekler göreceğiz

HERHANGİ BİR ÜLKE İLE DELİLLERİ PAYLAŞMADIK

Herhangi bir ülkeyle bizdeki delilleri paylaşmadık. İstihbaratlar arasında iletişim olabilir. Ne olduğunu, ne bulduğumuzu anlatıyoruz. Amerika'da Kongre üyelerinden tepkiler geliyor. Ama bazı ülkelerden Suudi Arabistan'la ilişkileri bozmadan nasıl ilerleriz tutumu var.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

ABD'nin yaptırımları saçma sapan şeylerdi. Pastör Brunson meselesinde yargı kararını verdi. Amerika, bu kişi sadece din adamı, masum diyordu, ama yargı ne yaptı, cezayı verdi. Şahitler, deliller var. Uzun uzun incelemeler yapıldı. Amerika'nın şunu anlaması lazım, Türkiye şimdi bıraktı tutumu yanlıştır. ABD, bunun böyle olmayacağını gördü. Duruşma zamanında oldu, mahkeme kararını verdi, yattığı süreyle beraber serbest bırakıldı. Biraz ortam yumuşadı. Ama gerçekçi olmamız lazım. Türkiye ABD ilişkileri YPG'ye verdiği destekle, FETÖ'ye istediğimiz adımları atmamasıyla gerildi. Bu konuda ABD'den beklentilerimiz var. Halkbank davası, Hakan Atilla davası var. 

MÜNBİÇ YOL HARİTASI UYGULANMALI

Münbiç yol haritasının artık ilerlemesi gerekiyor. Yakın zamanda ortak devriye başlayacak. Bu adımların bir an önce atılması lazım. Cumhurbaşkanımız Trump ile görüştü bu konuları. Biz de Ankara'ya ziyaretinde Mike Pompeo ile görüştük. Trump, görüşmesinin ardından hem Pompeo hem Mattis'i aramış Münbiç konusunda. Sadece bir kişinin serbest bırakılması ya da bırakılmaması ile ilgili değil geldiğimiz nokta, bizim farklı beklentilerimiz var. Cumhurbaşkanımız, siz kenara çekilin biz YPG'yi çıkartırız Münbiç'ten dedi. Umutlu olmalıyız. Umutlu olmanın dışında bunun olması gerektiğini söylüyoruz. 

FETÖ'NÜN İADESİ

FETÖ'nün iadesi ile ilgili son delilleri Adalet Bakanı ve Dışişleri Bakanı'na verdik. FBI'ın yürüttüğü bir soruşturma da var. FBI ve Dışişleri Bakanlığı'ndan bir ekip Ankara'ya geldi ve tüm bilgileri onlarla paylaştık. En son Trump, Cumhurbaşkanımız'a 'dosya numaralarını ver yeter' dedi. ABD bu kişinin attığı her adımı benden daha iyi biliyor. Bu konularda olumlu adım atacaklarını söylüyor ama henüz bir adım görmedik.