İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen "Uyușturucu Madde Kullanımını Önleme Afiș ve Slogan Yarıșmaları Ödül Töreni"ne katıldı.

Soylu, törende yaptığı konuşmada, uyuşturucu maddelerin günümüzde boyut değiştirdiğini anlatarak, hem uyuşturucunun kendisi, ulaştığı yerler ve miktarların, hem de yarattığı finansal büyüklük nedeniyle başka illegal alanları etkileme gücünün farklılaştığını belirtti.

"Terör örgütü PKK uyuşturucudan yıllık 1,5 milyar lira gelir ediyor"

Soylu, PKK'nın uyuşturucudan elde ettiği yıllık gelirin 1,5 milyar lira olarak hesaplandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Uyuşturucunun kendisi gençlerimizi zehirleyerek öldürüyor, parası da terör yoluyla öldürüyor. Dünya uyuşturucu haritasına kabaca bakarsak Hollanda, Belçika, Polonya, Çekya, Slovakya'dan metamfetamin, amfetamin, ekstazi maddelerinin üretilip geldiğini görüyoruz. Sentetik kannabinoidler daha ziyade Çin'de üretiliyor. Afganistan afyon, eroin, Ürdün ve Lübnan esrar, İran metamfetamin, Güney Amerika kıtasında da Kolombiya kokain üretimini sağlıyor. Saydığım bütün bu uyuşturucu maddelerinin ticari rotaları üzerinde bulunan ülke ise Türkiye. Üretilen bütün bu uyuşturucular bizim ülkemizden geçerek tüketicilerine ulaşmaya çalışıyor. Dolayısıyla büyük bir arz baskısı altında bulunuyoruz."

"50 ilde narkotim kuruluşu tamamlandı"

Bakanlık olarak geniş bir çerçevede tedbirler planladıklarını ve hayata geçirdiklerin aktaran Soylu, şöyle devam etti:

"Halihazırda 50 ilde narkotim kuruluşu tamamlandı ve bu yıl içerisinde 33 il ve gerekli görülen bazı ilçelerde narkotim kuruluşu gerçekleştirilecektir. Uyuşturucu satışının ve kullanımının sıklıkla gerçekleştiği metruk binalara ilişkin düzenleme yaptık. 6 bin 830 metruk binanın yıkımını gerçekleştirdik. Bir diğer adım ise okullarımızın izlenmesi noktasında atılmıştır. 762 okula güvenlik kamerası sistemi kurulmuş ve kent güvenlik yönetim sistemine entegre edilmiştir.

Talebin önlenmesi ve sokak satıcıları ile kullanıcılar arasındaki bağı koparmak amacıyla 'alan denetim projesi' hayata geçirilmiştir. Uyuşturucu ile mücadele eğitimleri yaygınlaştırılmış ve mücadeleci birimlerimizin teknik kapasitesi artırılmıştır. Bunun yanında uyuşturucu ile mücadele mevzuatını güncelledik ve politika belgelerini hazırladık. Yeni nesil uyuşturucu maddelerin takibi için geliştirilen erken uyarı sistemi kapsamında 2008 yılından günümüze kadar 691 yeni nesil uyuşturucu madde türü kanun kapsamına alınmıştır."

"Afrin Harekatı, uyuşturucuya darbe vuracaktır"

Bir ülkenin özellikle iç güvenliğiyle ilgili oluşan sorunlarının çözümünün, kendi sınırlarının dışarısında alacağı tedbirlerle sağlandığına işaret eden Soylu, şunları kaydetti:

"Suriye'yi bir terör yuvası haline getirdiler. Kimyasal uyuşturucular konusunda da bir yuva haline getirdiler. Atölyelerde, fabrikalarda, imalathanelerde üretilen kimyasal uyuşturucular, oradan ülkemiz ve başka ülkelere hemen servis ediliyordu. Bilmenizi isterim ki, Afrin'de ve Fırat Kalkanı bölgesinde yapılan operasyonlar, terörü engellediği ve terörizmi ortadan kaldırdığı kadar orada gayri kanuni üretilen, bütün insanlığı zehirleyen, kimsenin müdahale etmediği, edemediği sentetik ve kimyasal uyuşturuculara yönelik de çok önemli bir darbe vuracaktır. Bu bizim etrafımızdaki ülkeler ve nesillerimiz açısından da çok büyük bir önem taşımaktadır."

"2017'deki uyuşturucu ile mücadele bir kahramanlık destanıdır"

Uyuşturucuya yönelik yapılan operasyonlarda 2016'da 114 bin 276 kişinin yakalandığını belirten Soylu, 2017'de bu sayının 170 bin 175'e yükseldiğini ifade etti.

2017'de yapılan operasyonlarda 200 ton uyuşturucu madde ve 35.5 milyon tablet uyuşturucu madde ele geçirildiğini paylaşan Soylu, şu bilgileri verdi:

"2016'da ele geçirilen eroin miktarı 5 bin 585 kilogramken 2017'de 18 bin 337 kilogram olmuştur. Artış 3 katın çok daha üzerindedir. Aynı dönemde asetik anhidrit yakalanması bin 588 litreden 23 bin 346 litreye çıkmıştır. Burada da çok önemli artış söz konusu. Kokain miktarı 845 kilogramdan bin 414 kilograma, metanfetamin miktarı 251 kilogramdan 660 kilograma, extasy hap ise 3.7 milyon adetten 10.5 milyon adete, captagon tablet uyuşturucu 12.9 milyon adetten 29.2 milyon adete yükselmiştir. 2017 tarihi Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele açısından bizim birimlerimizin kahramanlık destanıdır. Aynı tempo 2018'de de sürmektedir. 2017'nin Ocak ve Şubat aylarındaki toplam yakalanmaları 2018'in aynı aylarıyla kıyasladığımızda kokain yakalanmalarının 61 kilodan 106 kiloya, eroinin bin 324 kilogramdan 4 bin 699 kilograma, sentetik yakalamalarının 406 binden 906 bine, captoganun 446 bin 653'den 999 bin 657'ye çıktığını görüyoruz. Bu da aslında çok önemli bir sıçrayışın, istikrarın, mücadelenin fotoğrafıdır. Uyuşturucu dediğimiz şey artık uyuşturucunun ötesine geçiş, öldürücü oluştur."