İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Güvenlik güçlerimizde esnek çalışma yok, herkes görevinin başında" dedi. Sokağa çıkma yasağı olacak mı? sorusuna Bakan Soylu, "Gerekirse tedbirleri yükseltebiliriz. Daha üst tedbirler lamamız gerekiyorsa alırız" yanıt verdi. "Sosyal izolasyona uyuluyor mu?" sorusuna yanıt veren Bakan Soylu, "Ters bir şey söyleyeceğim belki ama... Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkıntı var. Ankara, İstanbul, İzmir'de şehir çekilmiş durumda" dedi.

Bakan Soylu'dan satır başlıkları:

Avrupa gıda tedariğinde ve sağlık sisteminde problem yaşıyor. Doğu ve Güneydoğu'da sosyal izolasyonda sıkıntı var.Almak üzere olduğumuz personeller vardı. Şuan 8700 bekçimizin 3500 görev aldı. Güvenlik güçlerimizde esnek çalışma yok, herkes görev başında.

TÜRKİYE'DE HAYATIN YÜZDE 80'İ DURDU

Sosyal izolayonu sağlamaya çalışıyoruz. Birçok tedbir alındı. Üst üste tedbirler alındı. Kendi OHAL'i dediğimiz şey insanların kendi önlemi. Bunu her gün ölçüyoruz. Türkiye'de hayatın yüzde 80'i durdu. Şehirlerdeki toplu taşımanın, hayat akışının yoğunluğunu ölçüyoruz. Şu anda şehirlerarası yolcu otobüslerdeki yolcu oranı yüzde 73 azaldı. Yolculuk seviyesi yüzde 81 azaldı.

ANKARA İSTANBUL VE İZMİR'DE ŞEHİT İÇERİ ÇEKİLDİ

Tedbirlerimizi alırken 4 unsurun önemli olduğunu tekraren vurguluyorum. Bir süreç yönetiyoruz. Bunun köşelerini iyi tutmak zorundayız. Kamuoyunu sürekli şeffaf olarak bilgilendirmek durumundayız. Ankara, İstanbul ve İzmir'de şehir içeri çekilmiş durumda. Yapılan her işlem ve adımda bizim sağlamamız gereken sosyal mesafeyi ortaya koymak. Sorumlulukları mümkün olduğunca ortaya koyabilmek gerekiyor. Kamuda seyrekleşme var. Uzaktan çalışma var. Ama benim bakanlığımda böyle bir şey yok. AFAD, polis, jandarma sahada. Ful mesai çalışıyoruz.

Tam sosyal izolasyon her zaman gündemimizde. Bugünkü tedbirlerle karşılayamazsak, bunu yapabiliriz. Alacağımız tedbirler var. Eğer tedbirlerle salgının önüne geçemeyeceksek bu tedbiri alabiliriz. Burada bir tereddüt yok.


TEDBİRLERİ YÜKSELTEREK DEVAM EDİYORUZ

Bir Sağlık sisteminin ayakta kalması, 2. kamu düzeninin devam etmesi, 3. sosyal izolasyonun sağlanması, 4. gıda temininin devam etmesi. Böylece salgına karşı en önemli tedbirleri almış oluruz. Tedbir yükselterek devam ediyoruz. Dünyayı takip ediyoruz. Gıda tedariki temininde dünyada ciddi sorun var. Kamu düzeni açısından üst bir zorluk yaşamadılar ama gıda konusunda güçlük yaşadılar. Biz neden kendi OHAL'inizi ilan edin diyoruz. ABD'deki araştırmaya göre sosyal izolasyon en önemli tedbir. Böylece yüzde 75 başarılı olunabilir.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELECEK Mİ?

Sokağa çıkma yasağıyla ilgili tam izolasyon her zaman gündemimizde. Şu anki tedbirlerle sosyal izolasyonu tam olarak sağlayamazsa, salgının önüne geçebileceğimizi düşünmezsek, en yüksek tedbiri alabiliriz.

96 bin yaşlımıza ilk iki gün 'evlerinize girin' uyarısı verdik. İlerleyen günlerde bu sayı 500-600'a düştü. alınan karar olumlu sonuç verdi.

YETERLİ MASKE VAR MI?

Şuanda 69 firmayla hem maske hem tulum için anlaşma imzaladık. Sırada bekleyen firmalar var. Türkiye'deki üretimde bir sıkıntı yok. Sağlık Bakanlığı'da bunu ifade etti. Fahiş fiyatlarla ilgili ciddi çalışmalarımız var. İyi birimler oluşturduk. Sahte ürün ve fahişçileri denetliyoruz. Fırsatçılık yapmayı günah addediyoruz ve bu bir suç. Gerekli bütün adımları uyguluyoruz. Sadece maske üretmek değil üreten maskenin kumaş fiyatı da yükseltmeye başladı. İlgili firmalarla toplantı yapıldı. Gün bu meseleyle ilgili birlik olma günüdür.

PROVAKATİF HESAPLAR HAKKINDA İŞLEM

2 bin 551 bin provokatif hesap tespit edildi, 449'una işlem yapıldı. Bizim bulamayacağımız kimse yok. Hesapların yüzde 70'i FETÖ ve PKK bağlantılı. Otobüs duraklarında bayılan, ayılan korona oldu diyen hesaplar videolar var. Bunu yapanlar kadar bunu yayanlar da suçlu. AYM sosyal medya paylaşımlarına ifade özgülüğü diyor. AYM'nin kararları bizi gönülsüzleştirmektir, iştahımızı kapatıyor. Ben siber alemde sörf yapıyorum ve gerekli yerlere bildiriyorum. Kimse bunlara itibar etmesin.

GÖÇMEN GEÇİŞLERİ SÜRÜYOR

Göçmenlerin Yunanistan sınırındaki geçişlerinin sürdüğünü belirten Soylu, "28 Şubat'tan bu yana Yunanistan'a kara ve denizden 150 bin 600 civarında kişi geçti, 4 bin 600 kişi Pazarkule önünde bekliyor. Biz onların yemek, su, kıyafet, dezezenfektan maske gibi tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Özellikle Meriç Nehri üzerinden geçişler sürüyor.

Gençlere 'evden çıkmayın' çağrısı

Bana bir şey olmaz diye sosyal izolasyonu unutmamalıyız. Kendi olağanüstü halimizden çıkmamamız gerekiyor. İlk ölçümde negatif çıkıyor, ikinci sefer pozitif. O yüzden özellikle gençlerin hayatlarını yavaşlatması gerekiyor. 210 bin 654 iş yeri kapalı ve bunları sürekli denetliyoruz. Şu anda 2 bin 37 bin iş yerine adli işlem yapıldı. Gevşetme teklifleri oluyor ancak izin vermiyoruz.