Tesla ile elektrikli otomobil üreten, SpaceX ile uzay seyahatlerin seyrini değiştirmeye çalışan ve Hyperloop ile toplu taşımada çığır açmayı planlayan Elon Musk, Türkiye'ye geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ve Space X şirketlerinin CEO'su Elon Musk'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edecek.

Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde görüşmenin bugün 15.30'da olacağı görülüyor.

Elon Musk kimdir?

Elon Musk, 28 Haziran 1971 tarihinde Güney Afrika'nın başkenti Pretoria şehrinde dünyaya geldi. Küçük yaşlardayken kendi kendine öğrendiği programlama dilleriyle yazılım programlamaya başladı. Erken yaşlarda başladığı yazılım sektöründeki ilk parasını 12 yaşındayken yazdığı Blastar adlı uzay oyununu 500 dolara satarak kazandı.

Bryanston High School'da 8 ve 9. sınıf eğitimini tamamladıktan sonra Pretoria High School'da eğitimine devam etti ve buradan mezun oldu. 17 yaşındayken Güney Amerika'dan askerlik yapmamak için ayrılan Elon Musk, askerlik konusunda şu sözleri söyledi: "Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok, ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi."

Daha sonrasında 1992 yılında Queen's University'de iki yıl boyunca eğitim gördükten sonra işletme ve fizik okumak için Kanada'dan ayrıldı ve University of Pennsylvania'da eğitime başladı. Ekonomi alanında lisans diplomasını alan Elon Musk, School of Arts and Sciences’dan da Fizik alanında yan dal diploması aldı. Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Kaliforniya'nın Silikon Vadisi bölümüne taşındı, ancak bölümünü tamamlayamadı ve doktora yapamadı.

Musk, lisans eğitimlerini Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs, Walt Disney gibi yenilikçilerden aldığı ilhamla aldı ve "insanlığın geleceğini en çok etkileyecek sorunlardan oluşan" üç alan tespit etti. Elon Musk'ın tespit ettiği alanlar "internet, temiz enerji ve uzay"dı.

1999 yılının Mart ayında online finans ve ödeme sistemi olan X.com'un ortak kuruculuğunu yapan Elon Musk, ertesi yıl X.com ile aynı büyüklükte bir açık arttırma sistemi olan Confinity'i bünyesine kattı ve PayPal'ı meydana getirdi. Birleşen iki şirket ilk olarak X.com adını tercih etti ancak 2001'in Şubat ayında isim değişikliği yaparak şirketin adını PayPal Inc. yaptı.

2002 yılının Ekim ayında alışveriş platformu eBay, tam 1 buçuk milyar dolar hisse senedi karşılığında PayPal'ı satın aldı. Satış öncesinde Elon Musk, PayPal'da yüzde 11.7 hisseye sahipti.

2002 yılının Haziran ayında Elon Musk'ın 3. şirketi olan SpaceX kuruldu. Günümüzde de SpaceX şirketinin CEO'su ve CTO'su olan Elon Musk, roket teknolojisinin durumunu ilerletmek üzere SpaceX'e oldukça önem verdi. Odaklanmış fırlatma araçları geliştiren bir şirket olan SpaceX, ilk olarak Falcon 1 ve Falcon 9 roketlerini meydana getirdi. Ardından da Dragon adlı ilk uzay aracını üreten SpaceX, 2011’de kullanımı durdurulan Space Shuttle’ın yerini alan Falcon 9 roketi ve Dragon’un Uluslararası Uzay İstasyonu’na 12 uçuşu için 23 Aralık 2008’de 1.6 milyar dolarlık NASA anlaşmasıyla ödüllendirildi.

Günümüzde elektrikli araç ve temiz enerji ile öne çıkan şirketlerden olan Tesla Motors'un ortak kurucularından ve ürün tasarım başkanı olan Elon Musk, işe ilk olarak Martin Eberhard'ı CEO olarak işe almakla başladı. Anaparanın hemen hemen tamamını Tesla'nın ilk iki yatırım turuna yatıran Elon Musk, 2008 yılındaki ekonomik krizden sonra mecburi olarak CEO'luk görevini üstlendi.

Tesla Motors ilk olarak elektrikli bir spor araba olan Tesla Roadster’ı üretti ve 31 ülkede yaklaşık 2500 adet sattı. Tesla ilk dört kapılı sedanı Model S’i 22 Haziran 2012’de teslim etti ve SUV/minivan pazarını hedefleyen üçüncü ürünü Model X 9 Şubat 2012’de duyurdu. Model X’in üretimine 2014’te başlanması planlanıyor. Kendi araçlarına ek olarak Tesla, Daimler’e Smart EV ve Mercedes A Serisi için; ve Toyota’ya gelecekte çıkaracağı RAV4 için elektrik motorları ve güç aktarım organları satmaktadır. Ayrıca Musk bu iki şirketi de Tesla’ya uzun vadeli yatırımcı olarak kazandırmayı başarmıştır.