Milli Savunma Bakanlığı (MSB) çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Afganistan'dan tahliyesine başlandığını açıkladı.

"Türk Silahlı Kuvvetleri vatan toprağımıza geri dönmektedir"

MSB'den yapılan açıklamada, TSK'nın 2002'den bu yana BM, NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında tarihi ve kültürel bağları olan Afgan halkının barış, huzur ve istikrarına katkı sağlamak için Afganistan'da görev yaptığı hatırlatıldı.

Açıklamada, şöyle denildi:

"ABD ve NATO'nun Afganistan'dan ayrılacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye her zaman ifade ettiği 'Afgan halkı istediği sürece Türkiye yanlarında olmaya devam edecektir' sözünden hareketle, belirli şartlar oluşması durumunda 6 yıldır yaptığı gibi Uluslararası Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının güvenli ve uluslararası standartlarda işletilmesi sorumluluğunu sürdürebileceği yönündeki niyetini ortaya koymuştur.

Bu kapsamda, Hamid Karzai Havaalanı'nda yaşanan karmaşaya diğer ülke askerleri ile müdahale edilmiş, havaalanında güvenlik sağlanarak faaliyetlerin yürütülmesi sağlanmıştır. Bu süreçte askeri uçaklarımızla 1129 sivil vatandaşın tahliyesi yapılmıştır. Çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek TSK unsurlarının tahliyesine başlanmıştır Türk Silahlı Kuvvetleri kendine tevdi edilen bu görevi de başarıyla yerine getirmenin gururuyla vatan toprağımıza geri dönmektedir."

2001 yılından bu yana Kabil'de görev başında

TSK, 10 Ekim 2001 tarihli veTBMM kararının hükümete verdiği yetki temelinde Afganistan'da başlatılan Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) harekatı kapsamında bölgeye gitti.

2014 yılı sonunda harekat tamamlandığında, ülke güvenliğinin 2015 yılı başından itibaren bütünüyle Afganistan tarafından üstlenilmesi kararlaştırılmıştı.

Afganistan'ın ülkedeki havalimanlarının güvenliğini, güvenlik, ekonomik eksiklikler sebebiyle üstlenememesi üzerine devreye Türkiye girdi. 

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın askeri bölümünün işletmesini 2015 yılından bu yana Türkiye üstlendi.

6 yıldır havaalanının güvenliğini Mehmetçik sağlıyor

Afganistan'ın ülkedeki havalimanlarının güvenliğini, güvenlik, ekonomik eksiklikler sebebiyle üstlenememesi üzerine devreye Türkiye girdi. 

Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın askeri bölümünün işletmesini 2015 yılından bu yana Türkiye üstlendi.

Karzai Havaalanı neden önemli?

Ülkenin dağlık alanda bulunması, denize konumunun olmaması ve karayollarındaki güvenlik sorunu havaalanını önemli hale getiriyor. 

Çünkü Karzai Havaalanı, Afganistan'ın dış dünyaya açılan kapısı konumunda. 

Bazı ülkeler, Afganistan ile ilişkilerini devam ettirmek için ön koşul olarak bu havaalanının güvenliğinin korunmasını şart koşuyor.

Bunun yanı sıra yardımlar da bu havaalanı sayesinde ülkeye ulaştırılıyor.