Sosyal medya hesabından yayınladığı ve 500 bine yakın kişinin izlediği "dostluk ve kardeşliğe çağrı" videosuyla gündeme gelen Suriyeli Ahmet Hamou, savaşın değiştirdiği hayatını ve Türkiye'deki zorlu yaşam mücadelesini anlattı.

Suriye'nin Halep şehrinde ekonomik durumu iyi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Hamou, ilkokul ve ortaokulunu doğduğu şehirde okudu. Mart 2011'de patlak veren savaşa rağmen, bir gün biteceği umuduyla 4 yıl boyunca ülkesini terk etmeyen Hamou, önce okulunu bırakarak köye yerleşti, sonra tüm düzenleri yok olan ailesine ekonomik destek sağlamak için Türkiye'ye zorunlu göç etti.

Türkiye'ye geldiğinde 16 yaşında olan ve 4 yıl boyunca tekstil sektöründe düşük maaşlara çalışan Hamou, ailesinin de buraya gelmesinin ardından üniversiteye gitmeye karar verdi. Hamou, arkadaşlarından borç para alarak Nişantaşı Üniversitesi İşletme Fakültesi'ne kayıt yaptırdı.

 "Adil bir savaş olmadığı için Suriye'den ayrılmaya karar verdik"

Zorunlu göç hikayesini ve Türkiye'de yaşadıklarını anlatan Hamou, savaşın öncesinde ailesiyle huzurlu bir çocukluk geçirdiğini söyledi.

Borç para alarak üniversiteye kayıt yaptırdı

Türkiye'ye geldikten sonra öncelikle yarım kalan lise eğitimini tamamlamaya karar veren Hamou, ardından üniversiteye hazırlandı.

Hamou, savaşta her şeylerini kaybettiklerini ama umudunu eğitim hayaliyle canlı tuttuğunu belirtti.

Hamou, Tekstil sektöründeki işinden ayrılma kararı aldığı Syria TV'de çalışan bir arkadaşının kendisini aramasının ardından aynı kanalda dijital dokümantasyon ve arşivleme biriminde işe başladığını anlattı.

Hamou, sosyal medyada büyük ilgi gören videosuna ilişkin şunları söyledi:

"Son zamanlarda Suriyelilerle ilgili iftiralar çıkıyor. Bizim de hatalarımız var. İyi insanlarımız da var kötü insanlarımız da var. Ben Türkçe bilen biri olarak Türk milletinin huzurunun bozulmaması için elimde ne gelir diye düşünüyorum. Derneklere gideyim, metrolarda afiş dağıtayım ve Suriyelilerin iyiliklerini de anlatayım dedim. Sonra video çekmeye karar verdim. 'Videoyu 10 bin kişi izleyecek.' dedim arkadaşıma. Zamanla birçok Türk bana destek mesajı attı. Fikirlerini değiştirdiğimi ve iyi insanların olduğunu gördüklerini söylediler.

Bu videolarıma devam edeceğim. İki milletin sıkıntılarını yok etmek için ne gerekiyorsa ben Ahmet olarak yapacağım. Ben sürekli Suriyelileri de uyarıyorum. Türk arkadaşlarımdan da destek bekliyorum. Sosyal medyada birçok iftira oluyor ve insanlar gerçek olmayan bu iftiralarla karar veriyorlar. Bunları değiştirmemiz lazım. "