Alınan ilk bilgilere göre, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde seçim çalışmalarını yürüten AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın da aralarında bulunduğu gruba, HDP'li olduğu öne sürülen silahlı kişilerce saldırı yapıldı.

Karşılık verilmesi üzerine çıkan olayda silahla vurulan 12 kişi yaralandı.

Suruç ve Şanlıurfa'daki hastanelere sevk edilen yaralılardan milletvekilinin ağabeyi Mehmet Yıldız ile Esved, Fadıl ve Ferit Şenyaşar müdahaleye rağmen kurtarılamadı

Bölgede kontrol sağlandı

Olay yerine sevk edilen polis ekiplerinin müdahalesiyle yatıştırılan kavganın ardından bölgede kontrol sağlandı. 

Olayın ardından hastanelerin önünde toplanan tarafların yakınları, polis ekiplerince bulundukları yerden uzaklaştırıldı. 

Fakıbaba ve Yıldız yaralıları ziyaret etti

Saldırının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile saldırıda kardeşini kaybeden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, yaralıları ziyaret etti, taziyeleri kabul etmeye başladı.

Bakan Fakıbaba ve beraberindeki milletvekili Yıldız, saldırıda yaralanan 8 kişiyi, Şanlıurfa'da tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti.

İlk olarak Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen Fakıbaba ve Yıldız, burada Başhekim Murat Halitoğlu'ndan yaralıların durumuna ilişkin bilgi aldı. Daha sonra Mehmet Akif İnan Hastanesi'nde geçen Bakan Fakıbaba ve Yıldız, Başhekim İdris Dağ ile görüştü.

AK Parti'nin Cumhuriyet Mahallesi'ndeki seçim irtibat bürosuna geçen Fakıbaba ve Yıldız, taziyeleri kabul etmeye başladı. Çok sayıda vatandaşın taziye için seçim irtibat bürosuna geldiği görüldü.

Bakan Fakıbaba: Olayın aydınlatılacağına, faillerinin belli olacağına, yargıya inanıyor ve güveniyoruz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde AK Parti'lilere yönelik saldırıya ilişkin, "Olayın aydınlatılacağına, faillerinin belli olacağına, yargıya inanıyor ve güveniyoruz." dedi.

Fakıbaba, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen ve AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyinin de arasında olduğu 4 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı olayın ardından aileye taziye ziyaretinde bulundu.

Daha sonra gazetecilere açıklamada bulunan Fakıbaba, esnaf gezilerinin her parti tarafından yapılan rutin bir faaliyet olduğunu belirtti.

Esnaf gezileri sırasında iş yerlerine gidip selamlaştıklarını, halkın dualarını ve desteklerini beklediklerini dile getirdiklerini anlatan Fakıbaba, "Seçim çalışmaları sırasında hiçkimse bilmiyordur, dükkanda kim var, kimin nesidir, bize nasıl bir cevap verilecek. Çoğu zaman 'Başüstüne' diyorlar bazen de diyorlar ki 'vermiyoruz'." ifadelerini kullandı.

Olayın hemen ardından AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile bir araya geldiğini aktaran Fakıbaba, olaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"İbrahim Halil Yıldız Bey, rahmetli ağabeyi, üç yeğeni ve diğer arkadaşlarıyla beraber dükkana giriyorlar ve içeridekiler şunu söylüyorlar, 'Bizim PKK'lı olduğumuzu bilmiyor musunuz ki bu dükkana geldiniz?'. O zaman bizim milletvekilimiz diyor ki 'Olayı anladım ve hızlı şekilde dışarı çıktım, olay patlak verdi'. Olay bu. Yani insanlar, 'oy vermiyorum, biz sizi beğenmiyoruz' diyebilir. Ama 'Bizim PKK'lı olduğumuzu bilmiyor musunuz ki bu dükkana girdiniz' dedikleri anda Sayın vekilimiz 'Hemen uzaklaştım ve içeride olaylar başladı' diyor. Olayın aydınlatılacağına, faillerinin belli olacağına, yargıya inanıyor ve güveniyoruz."

Bakan Fakıbaba, Suruç'un bir kardeşlik ve barış şehri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Suruç'ta benim kardeşlerim bu oyuna gelmeyecekler. Suruç'ta sevgi, saygı ve barış vardır. Bu tip olaylara hiç bir zaman Suruçlu prim vermeyecektir ama herkesin hesabı versa Allah'ın da hesabı vardır. Yani neticede ne olursa olsun Allah'ın izniyle bizim arkadaşlarımız hep birlikte 14'ümüz tüm teşkilatımız sevgi, saygıyla giriyoruz esnafın yanına, zaman zaman bana da 'biz oy vermeyeceğiz' diyorlar. Biz de başüstüne diyoruz. Ama bu şekilde planlı bir olaya ilk defa şahit oluyoruz. Suruçlu bu oyunu bozacaktır." 

Fakıbaba, yaralılardan 3'ünün AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi, birinin ise yeğeni olduğunu belirterek, "Dört ağır yaralı var. Yaralılar ambulans uçakla Ankara’nın çeşitli hastanelerine sevk edilmiştir." diye konuştu.

Fakıbaba, suçluların mutlaka yargı karşına çıkacağını ve yargının hak ettikleri cezayı vereceğini bildirdi. 

Bakan Kaya: Yıldız'ın 4 ağabeyi yaralı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise NTV canlı yayınında saldırıya ilişkin AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ı aradığını ve başsağlığı dilediğini belirterek, "Kardeşini kaybettiği ve 4 ağabeyinin yaralı olduğu bilgisini verdi. İkisi ağır yaralıymış. Rabbimden rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum." şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Demircan: Uçak ambulans gönderildi

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise Samsun'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da AK Parti'lilere yönelik bir saldırı olduğu haberinin kendisine geldiğini söyledi.

Milletvekili adayı arkadaşlarına bir saldırı olduğunu belirten Demircan, "Yaralılar var. İlk müdahale yapıldı, gerekli müdahaleler yapılıyor. Bölgede uçak ambulansa ihtiyaç vardı, gönderdik. Bilgiler geldikçe paylaşacağız." dedi.

Bakan Kurtulmuş: Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Suruç'ta dava arkadaşlarımıza yönelen ve demokrasi şöleni şeklinde devam eden seçim sürecine gölge düşüren bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde AK Parti'lilere yönelik silahlı saldırıya ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan açıklamada bulundu. 

Kurtulmuş, açıklamasında şunları kaydetti:

"Suruç'ta dava arkadaşlarımıza yönelen ve demokrasi şöleni şeklinde devam eden seçim sürecine gölge düşüren bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ: Olayın aydınlanması için canla başla çalışacağız

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Suruç'taki AK Parti'lilere yönelik saldırıya ilişkin, "Olayın aydınlanması için canla başla çalışacağız." dedi.

Dağ, Kasımpaşa Mahallesi'nde, AK Parti Menderes İlçe Teşkilatının düzenlediği iftarda, Suruç ilçesinde AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve akrabalarına seçim çalışmaları sırasında düzenlenen saldırıya değindi.

Terör olaylarını nereden gelirse gelsin kınadıklarını belirten Dağ, "Olayın aydınlanması için canla başla çalışacağız." diye konuştu.

Muharrem İnce'nin HDP ile yakınlığını da eleştiren Dağ, şunları kaydetti:

"Hakkari'de Türk bayrağı açmadan HDP'lilerle birlikte miting yapmak yine aynı şekilde 'AK Parti kazanmasın, Recep Tayyip Erdoğan kazanmasın diye evinizdeki 4 tane oydan birini HDP'ye verin de barajı aşsın' diyenlere mesaj olsun. Yazıklar olsun. Allah onları hak ettiği şekilde müstahak etsin. 7 Haziran'da çıktınız sokak sokak gezdiniz HDP barajı aşsın diye uğraş verdiniz ve yüzde 13'e kadar çıkarttınız. Bugün de aynı şeyi yapıyorsunuz."

Dağ, İnce'nin doğu ve batı illerinde farklı dil kullandığını belirterek, "İzmir'de gelip milliyetçi, ulusalcı sözler söyleyip, Suruç'ta ve Diyarbakır'da bundan kaçmak, Hakkari'de Türk bayrağı açmadan miting yapmak siyaset değil, erdem değil, adamlık da değil. Adamlık gelip Menderes'te bir şeyler söylemek değil. Gidip Hakkari'de Diyarbakır'da siyaset yapmaktır." ifadelerini kullandı.