İlk resmi seferini başlatacak olan ‘Demir İpek Yolu’nda yıllık 50 milyon tona yük taşınması planlanıyor. Alınan bilgiye göre Erdoğan tören nedeniyle 30-31 Ekim’de Azerbaycan’da olacak. Erdoğan tören sonrası Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’le birlikte Türkiye-Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkileri de masaya yatıracak. 31 Ekim’deki toplantıya ilgili bakanlar da katılacak. Ayrıca görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra, Yukarı Karabağ ihtilafı başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler kapsamlı şekilde ele alınacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan yetkilileriyle, büyük kısmı tamamlanan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu'nu kullanarak Kars'tan Gürcistan'a seyahat edip, proje kapsamında ilk yolcu taşımacılığını gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün sürecek Azerbaycan temasları kapsamında beraberindeki heyet ile Ziraat Bankası Azerbaycan şubesinin açılış törenine de katılacak. Erdoğan’ın açılışını yapacağı Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin 79 kilometresi Türkiye’den, 246 kilometresi Gürcistan’dan, 504 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor.

Hattın hizmete alınmasıyla 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınacak. Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli ortaya çıkacak.