ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Ankara karara tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada karar için " saygısızlığın yeni bir tezahürüdür" denildi.

Açıklama Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi.

Açıklamada, "Barış Pınarı Harekatımız ve S-400 sistemi gerekçesiyle ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi'nde hangi saiklerle kabul edildiğini biliyoruz. Bunun nedeni, uzun zamandır itinayla hazırlanan projeye indirdiğimiz ağır darbeden kaynaklanan derin hayalkırıklığıdır" denildi.

Bakanlık alınan kararla ilgili olarak, "Milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürüdür." değerlendirmesinde bulundu.

Bu girişimlerin, Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermenin ötesinde bir işlev görmediği konusunda da uyarıda bulunuldu.

ABD Kongresi "aklıselimle hareket etmeye" çağrıldı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda 4'e karşı 18 oyla kabul edilen tasarı, Türkiye'ye silah satışının yasaklanmasını ve bazı üst düzey yetkililere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Tasarıda Türkiye'ye Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri faaliyetlerini sonlandırması çağrısı yapılıyor.

Ayrıca, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini satın almasının ardından, Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın 90 gün içinde Türkiye-ABD ilişkileri ve Türkiye'nin NATO içerisindeki rolüyle ilgili rapor hazırlaması isteniyor.