Trabzonlu Erkan ailesinin beslenme alışkanlığı, evin en küçük çocuğu 3 yaşındaki Melek Mira'ya, ardından baba ve diğer iki kızına "çölyak" tanısı konulmasıyla değişti.

Vakfıkebir ilçesine bağlı Kemaliye Mahallesi'nde yaşayan Hayrettin ve Sultan Erkan çiftinin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Melek Mira, anne sütüne ilave olarak ek gıda almaya başladığında kilo kaybetti.

Bir süre sonra bebeğinin zayıfladığını fark eden anne, hastaneye gitti. Doktorların gerekli gördüğü tetkiklerin yapılmasının ardından Melek Mira'ya, vücudun glutene karşı hassasiyet göstermesi olarak tanımlanan çölyak tanısı konuldu.

Diyetinden gluten içeren yiyecekler çıkartılan bebeğin yaşadığı sağlık sorunları kısa sürede ortadan kalktı ve gelişimi normale döndü.

Doktorlar, Erkan ailesinin diğer fertlerine de çölyak genetik bir hastalık olduğu için tahlil yaptırmalarını önerdi.

Yapılan testler sonucunda baba Hayrettin Erkan ile 19 yaşındaki kızı İpek ve 13 yaşındaki Beyza da çölyak tanısı aldı. Anne Sultan ve 14 yaşındaki oğlu Emirhan'da ise hastalığa rastlanmadı.

Erkan ailesi, yaşanan bu durum üzerine gluten içermeyen yiyeceklerle beslenmeye başladı.

"Yorgunluğum, kansızlığım düzelmeye başladı"

Oto tamirhanesinde çalışarak ailesinin geçimini sağlayan Hayrettin Erkan (44), AA muhabirine, şimdiye kadar ciddi bir sağlık sorunu yaşamadığını, bu nedenle tanı konulduğunda şaşırdığını söyledi.

Doktorun, glutensiz beslenme önerisine mümkün mertebe uymaya çalıştığını ifade eden Erkan, "Evde sorun olmuyor ancak gün içinde lokantada yemek durumunda kalıyorum. Ekmek hiç yemiyorum ve sulu yemekleri tercih ediyorum." dedi.

Erkan, ilçede gluten içermeyen yiyecek bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getirerek, bu ürünleri ancak Trabzon'dan temin edebildiklerini belirtti.

Üniversite sınavına hazırlanan İpek Erkan, çocukluğundan beri kan değerlerinin düşük olduğunu söyledi.

Halsizlik ve saç dökülmesi gibi sorunlar yaşadığını anlatan Erkan, doktor tavsiyesiyle zaman zaman ilaç kullandığını aktardı.

"Diyete uyarken çok sağlıklı bir birey olduğumu hissedebiliyorum"

Erkan, evde pek yemek yemeyi sevmediğini belirterek, çölyak tanısının ardından dışarıda yeme alışkanlığından vazgeçmek zorunda kaldığını ifade etti.

Erkan, annesinin evde kendileri için her şeyi yaptığını ancak glutensiz ürünlerin pahalı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Glutensiz ürünler sınırlı sayıda ve her yerde de bulamıyoruz. Örneğin bu ürünlerin okullarda yaygınlaşmasını istiyorum. Diğer ürünler pahalılar. Normalde 50 kuruşa, bir liraya çikolata alabiliyorken, biz iki liradan aşağıya alamıyoruz. Bizim eve artık beyaz un girmiyor. Arkadaşlarımla bir yere gittiğim zaman zor oluyor. Ben de genellikle o tür ortamlara girmemeye çalışıyorum çünkü girdiğim zaman kaçırıyorum ve acısını da çekiyorum. Uzun zamandır diyete uyduğum için glutenli ürünleri yediğimde karnımda ağrı oluyor. Diyete uyarken çok sağlıklı bir birey olduğumu hissedebiliyorum."

Çocukları yiyemediği için o da ekmek yemiyor

Anne Sultan Erkan ise eşine ve çocuklarına çölyak tanısı konulduğunda şoke olduğunu söyledi.

Erkan, çocukları ve eşi yiyemediği için kendisinin de ekmek yemediğini gözyaşı dökerek anlattı.

Eve, gluten içeren hiçbir şey sokmadığını ifade eden Erkan, "Akrabalarımla ve arkadaşlarımla konuştum, çocuklarıma, eşime göre besleniyoruz. Her şeyi onlara göre ayarladık. Evde artık börek, kek yapmıyorum. Üzülüyorum, yemek istemiyorum ancak çok canım çekerse bazen arkadaşlarda yiyorum." dedi.

Melek Mira'nın da bu duruma artık alıştığını ve kendisine bir şey uzatıldığında "Ben yiyemiyorum" dediğini vurgulayan anne, "Kızıma glutensiz çikolata alıyoruz. Örneğin akşam revani yaptım, çok güzel yediler. Onlar yediği zaman ben mutlu oluyorum. Yeter ki yesinler diye artık evde mısır ekmeği bile pişiriyorum. Glutensiz ürünler pahalı. Sadece eşim çalıştığı için glutensiz ürünleri almada sıkıntı yaşıyoruz, maddi yönden zor oluyor. Bir paket makarnayı 12 liraya alıyoruz. Bir paket yetmiyor, her seferinde iki paket pişiriyorum." diye konuştu.