Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türkiye Belediyeler Birliği ve Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu işbirliğinde 09-10 Ocak 2019 tarihlerinde Ankara’da "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler" Sempozyumu düzenlendi.
Türkiye Belediyeler Birliği Belediye Akademisi organizasyonu ile yerel yönetimler alanında bir ilk olma özelliği taşıyan Sempozyum, ülkemizdeki tüm yerel yönetimleri, akademisyenleri ve yerel yönetimler alanında çalışan birçok kurumu bir araya getirdi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Sempozyum programının açılış oturumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan davetlilere hitap etti.
İki gün süren Sempozyumun Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yılmaz Bingöl’ün üstlendiği “Yönetimler Arası İdari ve Mali İlişkiler” başlıklı ilk oturumda Cumhurbaşkanlığı sisteminin yerel yönetimlere getireceği yeni vizyon ve yaklaşımlar, Yerel yönetimler ile merkezi idare arasındaki ilişkiler değerlendirildi.
Oturumda Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Hayrettin Güngör “Yönetimler Arası Kaynak Paylaşımı” sunumuyla yer aldı.
Güngör, “Belediyelerin Genel Bütçe Payları” konusunda gerçekleştirmiş olduğu sunumunda Kamu Gelirleri ve Belediyelerin Payları konusunda Türkiye’deki toplam kamu gelirlerinin yüzde 80’inin merkezi idarece, yüzde 20’sinin ise yerel yönetimlerce kullandığını belirtti.
Kişi Başı Pay Dağılımındaki Farkın Yüksek Olması, Vergi İadesi Mahsubu, Kaynak ve Görev Paylaşımı Uyumu, Mülteci Sorunu, Mülteci Barındıran Belediyeler ve Büyükşehir İlçe Belediyesine Dönüşen Belediyelere İlave Kaynak Verilmesi konularında Büyükşehirlerle İlgili pay dağılımında yaşanan sorunlardan bahseden Güngör ardından konu hakkında öneriler sundu.
Güngör, yoğun ilgi gören sunumun ardından katılımcılar tarafından yöneltilen soruları cevapladı.