Hakan Fidan, 1968 yılında Ankara'da doğdu. 1986 yılında astsubay olarak mezun olup 2001 yılına kadar 15 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'nde muhabere istihbarat astsubayı olarak görev yaptı.

Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın kara kutusu, Başkanı. Fidan'ın sesini nasıl olduğuna dair bile bir fikrimiz yok. Onun döneminde istihbaret önemli ivmeler kazandı.

Hakan Fidan'ın MİT Başkanı olmasından sonra özellikle İsrail çok rahatsız oldu. Orta Doğu'da dengeleri değiştirmesiyle bilinen Hakan Fidan, bazı devletler için korkulu rüya oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisi için yıllar önce şunu söylemişti.

"Hakan Fidan, benim sır küpümdür."

1025224934_0_0_2066_1296_1920x0_80_0_0_baff9ab941d41d919c4447dc99fb993a

KK Muhabere Okulu ve KK Dil Okulunda eğitim almıştır. Askerliği kendi isteğiyle bırakıp Maryland Üniversitesi'ne bağlı University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanından lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesi'nde "Dış Politikada İstihbaratın Yeri" isimli teziyle master yaptı. Aynı üniversitede 2006'da da "Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı" başlıklı tez ile doktora yaptı.

Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsünde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yaptı. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı'nda da çalışan Fidan 2001'den itibaren iki yıl Avustralya Türkiye Büyükelçiliği'nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görev yaptı. 2003'te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanlığına atandı.

14 Kasım 2007'de Başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine gelen Fidan, 2008 Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. 8 Mart 2008'de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Şubat 2011'de istifa etti.

15 Nisan 2010'da Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner'in görev süresinin dolmasının ardından, 25 Mayıs 2010 tarihinde MİT Müsteşarlığı görevine atandı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti devletinde, en genç MİT müsteşarı olarak tarihe geçmiştir. Fidan, büyük elçi iken MİT Müsteşarlığına getirilen Sönmez Köksal'dan sonra teşkilat başkanlığına dışarıdan getirilen ikinci isim olmuştur.

TEŞKİLATIN DIŞINDAN ATANDI
MİT Müsteşarlığı'na kuruluşundan 1992 yılına kadar korgeneral rütbeli subaylar getiriliyordu. MİT Müsteşarlığı'na getirilen Sönmez Köksal'dan sonra dışarıdan teşkilatın başına gelen ikinci isim Hakan Fidan oldu.

MİLLETVEKİLİ OLMAK İSTEDİ
Hakan Fidan 2015 Genel Seçimleri'nde görevinden istifa ederek Ak Parti Ankara Milletvekili Adayı oldu. Gerekçesi ise, çok yorulduğunu ve görevi bırakmak istediğini açıkladı. Bunun üzerine istifası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmeyerek MİT Başkanlığına tekrar döndü.

67. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilmiştir. 

hakan-fidan