Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twiiter hesabından Türkçe açıklama yaptı. Macron mesajında, "Ajaccio'da, Türkiye'ye net bir mesaj gönderdik: iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim" ifadelerini kullandı.

FRANSA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ SON ZAMANLARDA NEDEN GERİLDİ?

Paris-Ankara hattı son zamanlarda ciddi gerilim yaşıyor. Tansiyon, Doğu Akdeniz'de Fransa'nın "Türk savaş gemisi bizim gemimizi taciz etti" iddiasıyla başlamıştı. Daha sonra bu iddianın yalan olduğu NATO'da tescillenmişti.

Bu gelişme ile Doğu Akdeniz'de daha saldırgan bir tutum sergileyen Macron yönetimi, bölgede kendi ve KKTC'nin haklarını korumak için adımlar atan Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı desteklemeye başladı.

Avrupa Birliği'ni (AB) de devreye sokmaya çalışan Fransız lider, en son Akdeniz'e kıyısı olan 7 ülkenin lideriyle görüşme gerçekleştirdi. Toplantı sonrası uluslararası basına yansıyan haberlerde, o ülkelerden Malta, İtalya ve İspanya liderleri Macron'un taleplerine sıcak bakmadıklarını ifade etti.

YUNANİSTAN'A SİLAH SATIŞI

Bu görüşmelerin ardından ise, Paris ile Atina arasında önemli bir gelişme yaşanmıştı. Yunanistan'a her türlü desteği veren Paris, 4.5'uncu nesil olan Rafale savaş uçaklarını satma kararı almıştı. Bunun dışında Miçotakis hükümeti, Türkiye'nin adımlarına karşı daha fazla savunma harcaması yapacaklarını duyurarak, bu konu için ciddi bir bütçe ayırdıklarını açıklamıştı.