Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet yönetimi ve risk azaltma konularının hayati önem taşıdığı kentte, 13 Ekim Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü vesilesiyle büyük bir bilinçlendirme hareketi başlatıldı. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) koordinesinde ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştirilen etkinliklerde kentin her noktasında vatandaşlara ulaşıldı.

"Müdahale Kadar Afet Öncesi Tedbir De Hayati Önemde"
AFAD tarafından yürütülen saha ve bilgilendirme çalışmalarında; yalnızca afet meydana geldikten sonraki müdahale süreçlerinin değil, afet öncesinde risklerin doğru tespit edilmesinin, yapısal tedbirlerin alınmasının ve bireysel afet planlarının yapılmasının yaşamsal önemine vurgu yapıldı.

Okullardan AVM’lere Tüm Şehirde Bilgilendirme
Afet farkındalığını toplumun tüm kesimlerine yaymak amacıyla gün boyunca eş zamanlı programlar icra edildi:
-
Okullar Ve Üniversiteler: Kentteki ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrencilere yönelik afet farkındalığı ve tahliye eğitimleri verilirken, üniversite kampüslerinde gençlere yönelik geniş katılımlı bilgilendirme oturumları düzenlendi.
-
Milli İrade Meydanı: Şehrin kalbi sayılan Milli İrade Meydanı’nda sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve arama-kurtarma ekiplerinin katılımıyla bilgilendirme ve ekipman tanıtım faaliyetleri yürütüldü.
-
Piazza AVM Stantları: Vatandaşların yoğun olarak ziyaret ettiği Piazza Alışveriş Merkezi’nde kurulan özel stantlarda uzman ekiplerce afete hazırlık broşürleri dağıtıldı, acil durum çantası ve afet anı davranış modelleri birebir anlatıldı.

Gün boyu süren farkındalık etkinlikleriyle toplumda afet bilincinin kalıcı hale getirilmesi, her bireyin kendi evinde ve iş yerinde önlem almasının teşvik edilmesi ve olası afetlerin yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesi hedeflendi.




