Günümüzde neredeyse her internet kullanıcısının bir sosyal medya hesabı bulunmakta. Sosyal medya hesapları bizim kişisel bilgilerimizi bulundurduğumuz, arkadaşlarımızla sohbet ettiğimiz, fotoğraflarımızı paylaştığımız ve oyunlar oynadığımız bir alan, kısacası hayatımız olmuşken; hesaplarımızın güvenliğine ne kadar dikkat ediyoruz? Bazılarımız “Ya benim bir bilgim yok orda çalınsa da çok önemli değil“ diyenlerimiz de var ama şöyle düşünsek, adınıza ait bir hesabın yüz kızartacak paylaşım yapma ihtimalini göz ardı edemeyeceğinizden dolayı sizlere vereceğim bazı güvenlik önlemleri olacak;

•Hesaplarınızın gizlilik ayarlarınız kullanalım

Paylaştığınız gönderileri herkesin görebileceği şekilde paylaşmak yerine sadece görmesini istediğiniz kişilerle paylaşmalısınız. Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini, takip taleplerini kabul etmemelisiniz. Her uygulamanın kendine ait gizli hesap özelliği bulunmakta, bunları aktif hale getirmelisiniz..

•Kişisel bilgilerinizi sosyal medyaya aktarmayın

Bu bizim çok sık yaptığımız şeylerin başında gelen sosyal medyayı depo olarak kullanmak. Bizim dışımızdaki kullanıcıların görmesine engel olarak ayarlayıp fotoğraf veya kişisel bilgilerimizi yükleyebiliyoruz. Kötü taraflı kişiler tarafından bu bilgiler ele geçirilip sizin adınıza kötü bir sonuç doğurmasına neden olabilirsiniz.

•Kullanmadığınız sosyal medya hesaplarını kapatın

Sosyal medya da bazen doyumsuz olabiliyoruz nasıl mı? Şurda da hesabım olsun burda da hesabım olsun diyerek bakmışınız ki onlarca hesap açmışınız ama açılan bu hesapları sürekli kullanmıyorsanız aktif olarak kullandığınız sosyal medya hesaplarımızın güvenliğini tehdit etmiş olabiliriz. Çünkü aktif olarak kullanmadığımız hesapların diğer hesaplarıyla şifresi aynı olabilir yada güvenlik soruları ile bilgiler yer alabilir.

Bunun yanında Facebook, Instagram  gibi özel mesajlaşma bölümü olan bir sosyal medya ağını kullanmışsanız, başkalarının sizin isminizi kullanılarak çevrenizdeki insanları dolandırmasına bile neden olabilirsiniz. 

•Doğrulama kodu kullanın

Benim en çok tavsiye ettiğim şeylerin başında gelmektedir. Bazen insanlar abartı olarak görse de kullanılmasında fayda var derim Sosyal medya hesaplarınızın birçoğunda iki adımlı doğrulama özelliği bulunmaktadır.
İki adımda doğrulama özelliği sayesinde, hesabınız başka kişiler tarafından ele geçirilmeye çalışıldığında, şifreniz başka kişilerin eline geçse bile SMS veya uygulama üzerinden gönderilen bir kod girilmeden hesabınıza erişim sağlanamayacaktır. 

•Şifre yöneticisi kullanın

LastPass, Sticky Password, Keeper Security, Password Boss Premium ve Dashlane gibi şifre yöneticileri, internet üzerinde bulunan hesaplardaki giriş bilgilerinizi yönetmenin yanında, her hesap için aynı şifreyi kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırıp, güvenli şifreler oluşturmanıza yardımcı olur.

•Uygulamaların hesabınıza erişim için izin vermeyin

Uygulamaların kaynağını bilip bilmeden verdiğimiz erişim izinleri başınızı bir hayli ağrıtabilir. Facebook, Twitter ve Instagram gibi ağlarda API üzerinden hesabımımızın kontrolüne erişmek isteyen uygulamalardan bahsediyorum.

“Hangi dizinin başrolüsün” gibi tuhaf uygulamaları hepimiz görüyoruz zaman zaman bu tarz şeylere izin verdiğimizde hesabımızdan tam yetkilendirme alabilir. Bu yöntemle hesabınızın şifresini görüp değiştirmese bile beğeni ve yorum yazabilirler. Bunları nasıl engelleriz diyorsanız izin kaldırma işlemi genellikle “ayarlar” kısmındaki “uygulamalarım” bölümünden gerçekleştirilebilir.