Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde komşular arasındaki tatsızlık arabuluculuk sistemiyle çözüldü. Arabulucuya giden Arifoğlu ailesin, bir okula kitap bağışı yapılması karşılığında şikayetinden vaz geçeceğini beyan etmesi sonucu alınan kitaplar çiçek ilk ve ortaokulu kütüphanesine bırakıldı.

Elbistan’da komşularıyla sorun yaşayan Metin Arifoğlu Arabuluculuk Sistemi’yle sorunun çözülmesini istedi. Arabulucuların yaptığı görüşmeler sonucunda Arifoğlu’nun şikayetinde haklı olduğu belirlendi. Arabulucuların yaptığı görüşme neticesinde Metin Arifoğlu’nun karşı taraftan bir okula kitap bağışlaması halinde şikayetini geri çekeceğini bildirmesinin ardından teklif kabul gördü. Karşı tarafın aldığı 75 adet kitap Başsavcı Hayri Ormancı ile Milli Eğitim Müdürü Kürşat Bayazat’ın katıldığı mini tören ile okul kütüphanesine kazandırıldı.

Arabuluculuk sisteminin mahkemelerin yükünü hafiflettiğini belirten Elbistan Cumhuriyet Başsavcısı Hayri Ormancı yaptığı açıklamada şunları kaydetti; İşlenen bir suç kapsamında tarafları uzlaşmaya davet ettik. Uzlaştırma Türk hukuk sitemine yeni giren bir uygulama. Uzlaştırma kapsamında müşteki taraf örnek bir tavır sergiledi. Karşı tarafın okula kitap yardımı yapması kaydı ile şikayetinden vaz geçeceğini beyan etti. Bunun üzerine uzlaştırmacı olan arkadaşımız bu teklifi şüpheliye iletti, şüphelinin bunu kabul etmesi üzerine uzlaşma sağlandı. Okula kitap bağışı yapılarak eğitime katkı sağlandı. Biz de bu karara destek verdik. Müşteki tarafa eğitime desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ülkemizde uzlaşma kapsamına giren suçlarda ortalama yüzde 70 civarında başarı oranı sağlandı. İlçemizde ise bu oran yüzde 73’lere kadar yükseldi.”

Komşularıyla yaşadığı sorunu arabuluculuk sitemi ile çözülmesini sağlayan Metin Arifoğlu adlı vatandaş sorun çözülürken eğitime katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Arifoğlu yaptığı açıklamada; “Komşumuzla aramızda bir huzursuzluk vardı. Mahkemeye gitmeden önce uzlaştırmaya başvurup hakkımızı aradık. Sonunda da eğitime destek olmak için aklımıza böyle bir fikir geldi. Bunu da uzlaştırmacıya beyan ettiğimizde kabul edildi. Karşı tarafın okula kitap bağışında bulunmasını istedik. Onlar da kabul ettiler. Olay bu şekilde çözülmüş oldu” ifadelerine yer verdi.

Arabuluculuk sistemi sayesinde bir okul kütüphanesine kitap desteği sağlanmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşat Bayazıt, bu davranışın diğer insanlara örnek teşkil etmesi dileğinde bulundu.

Okula teslim edilen kitaplar, öğrenci ve öğretmenleri tarafından kütüphanede ki raflara yerleştirildi.