Afşin’de yerli tohum kullanarak domates üreticiliği yapan 50 yaşındaki şahan çöker adlı vatandaşın ürettiği domatesler büyüklüğü ve lezzetiyle dikkat çekiyor.

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde 19 yıldır tarımla uğraşan Şahan Çöker adlı vatandaşın yerli tohum kullanarak ürettiği domateslerin büyüklüğü ve lezzeti dikkat çekiyor.

Afşin ilçesinin Kabaağaç Mahallesi’nde kendisine ait tarlada tarımla uğraşan Şahan Çöker 2000 yılında başladığı domates üretiminde beklediği rekolteye ulaşamayınca yaptığı araştırmalar sonucunda yerli tohuma yöneldi. Yerli tohuma yönelen çöker, her biri bir kilogram gelen domates elde etmeye başladı. Hasat ettiği domateslerden yeniden tohumluk elde eden çöker, kendi tohumunu da üreterek maliyeti düşürdü.

Domatesin tanesinin 1 kilogram civarında olduğunu belirten Çöker, yerli tohum ile de hem eski lezzeti yakaladığını hem de daha fazla kazanmaya başladığını söyledi.

Yerli tohumdan elde edilen domatesin raf ömrünün diğerlerinden daha fazla olduğunu belirten Çöker şunları söyledi; “Kendime ait tarlada 2000 yılından beri domates üretiyorum. İstediğim verime ulaşamadığım için 2006’dan sonra değişik tohumlar deneyerek üretim yaptım. Ancak bir türlü istediğim ürünü elde edemedim. Bir arkadaşımın önerisi ile yerli tohum denemeye başladım ve bu sonuca ulaştım. Bu etli bir domates, raf ömrü uzun. Diğer domates türlerine göre tat olarak daha iyi. Hibrit tohumdan elde edilen domateste bu tadı bulamazsınız. Farklı bir aroması var. Domatesin tanesi bir kilograma yaklaşıyor. Bazıları bir kilogramı da aşıyor, verimi çok yüksek. Yerli tohum mantar hastalığına karşı da daha dayanıklı.

Tohumu kendi ürettiğim domateslerden elde ediyorum. Diğer domateslerin kilogram fiyatı 50 kuruşa kadar düştü, ama bu domates toptan 1 TL ile 1.50 TL arasında satılıyor. 8 Dönümlük alanda domates ekimi yapıyorum yıllık 40 bin lira ile 50 bin lira arasında kazanç elde ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çöker ürettiği domatesleri toptancıların yanı sıra, bahçesinin yanında açtığı tezgahta satıyor.