Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji öğretim üyesi Şule Yılmaz, Kekemeliği olan kişilere karşı davranışın önemine değindi. Yılmaz, Kekemeliğin yalnızca konuşma akıcılığıyla ilgili bir durum olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, bireyin kendisini rahatça ifade edebilmesinin de önemli olduğunu söyledi.

Kekemeliği olan kişilere konuşmaları sırasında müdahale etmenin ve onları yönlendirmeye çalışmanın fayda sağlamadığını vurgulayan Yılmaz, çevrenin iyi niyetle yaptığı bazı uyarıların kişinin konuşmasına ilişkin farkındalığını ve baskı hissini artırabildiğini ifade etti.

Ekran Görüntüsü 2026 10 26 142708

Yılmaz, kekemeliği olan kişilere yönelik en sık yapılan yanlışların başında konuşma sırasında uyarıda bulunmanın geldiğini belirterek, "En sık karşılaşılan yanlışlar uyarmak aslında bir yerde. O 'sakin ol' dediğimiz uyarılar veya daha çok konuşturursam daha faydalı olur deyip durmadan sorular sormak ya da ısrarla konuşturmaya çalışmak." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu Açıkladı! Ultrason Cihazlarında Yerli Dönem Başlıyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu Açıkladı! Ultrason Cihazlarında Yerli Dönem Başlıyor
İçeriği Görüntüle

Kekemelikte konuşma sırasında ortaya çıkan her takılmanın aynı şekilde değerlendirilmemesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, özellikle çocukluk döneminde konuşma gelişiminin dikkate alınmasının önem taşıdığını söyledi.

Her takılmanın kekemelik anlamına gelmediğini belirten Yılmaz, "Her takılma, her akıcısızlık kekemelik değildir. Aslında hepimizin yaşadığı şeyler bunlar. Heyecanlıyken, gerginken veya acelemiz varken bazen. Çocuklarda da gelişim çağında daha doğal kabul edeceğimiz bir dönem var aslında. Özellikle 3-5 yaşlar arasında bu dönemde çocukların anlatmak istedikleri biliyorsunuz çok fazladır, çok heyecanlıdırlar. Ama henüz daha dil kapasiteleri buna yeterli değildir." dedi.

Kaynak: AA