Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Türkiye'nin güneyinde Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla kazanılan sınır ötesi başarıların ardından, şimdi de Fırat'ın doğusuna yönelik harekata ilişkin hazırlıklar tamamlandı.
Sadece sınırları içinde değil, sınır ötesinde de terörle mücadelesini sürdüren Türkiye güvenliğini tehdit eden, terör örgütü DEAŞ başta olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak için ilk olarak 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatmıştı.
217 gün süren Fırat Kalkanı Harekatıyla 2 bin 55 kilometrekare teröristlerden arındırıldı.
3 binden fazla DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdi. Böylece terör örgütünün çöküş sürecini başlatan Mehmetçik, bölgenin bu tehditten kurtulmasını sağladı.
Fırat Kalkanı Harekatı'nı başarıyla tamamlayan Türkiye'nin bir sonraki hedefi ise Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesindeki terörist yuvaları oldu. 20 Ocak 2018’de de Zeytin Dalı Harekatı başlatıldı.
Harekat kapsamında 4 bin 500'den fazla teröristi etkisiz hale getiren TSK, 200'den fazla meskun mahali terör örgütü üyelerinden arındırarak 2 bin kilometrekarelik alanda kontrolü sağladı.
Terör örgütlerine yönelik mücadelesini başarıyla sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri şimdi de Fırat'ın doğusunda yeni bir harekata yönelik hazırlıklarını tamamladı.
Fırat'ın doğusuna yönelik düzenlenecek olası bir harekat öncesi, ABD'nin Suriye'de terörle mücadele bahanesiyle desteklediği terör örgütü YPG/PKK'da panik hakim olduğu gözlendi.
Sınır hattında bulunan bazı evlerin damlarını ve camlarını brandalarla kapatan teröristlerin, ağaçlık alanların çevresini de branda ve bez parçalarıyla kapatarak mevzi hazırladığı görüldü.
Sınıra çok yakın bölgeleri de çadır şeklinde bezlerle kapatarak mevzi oluşturan terör örgütü mensuplarının iş makineleriyle çalışmalar yaptığı öğrenildi.
Rasulayn kent merkezinden çıkan bazı kamyonların sınır hattına hafriyat getirip boşaltmaları da kameralara yansıdı.
Ayrıç Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna gerçekleştirmeyi planladığı operasyona ilişkin açıklamalarda bulunan siyasi parti yetkilileri, olası operasyona desteklerini belirtti.
MHP Türkiye'nin egemenlik haklarıyla birlikte toprak bütünlüğünü savunmak için uluslararası hukuktan doğan meşru imkanlarını kullanarak terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü kaydetti.
CHP ABD Başkanı Donald Trump'a tepki gösterirken, İYİ Parti Türk devletinin teröre en ufak bir tolerans tanıyamayacağını vurguladı.
Büyük Birlik Partisi de Fırat'ın doğusuna yapılacak bir askeri harekatın 1974 Kıbrıs Barış Harekatı kadar önemli ve gerekli bir operasyon olduğunun altını çizdi.