Konya ve Isparta il sınırını belirleyen Dedegöl Dağı'ndaki Melikler Yaylası'nda konargöçer kültürünü devam ettiren Ramazan Altunbaş ve ailesi, büyük ve küçükbaş hayvancılık için yarım asırdır Aksu ilçesinden bölgeye göç ediyor.
Isparta'nın Yenişarbademli ilçesine bağlı bin 740 rakımlı Melikler Yaylası, eşsiz doğası ve zengin bitki örtüsü ile yılın önemli bir bölümünde hayvancılıkla uğraşan ailelere ev sahipliği yapıyor.
Nisan ayından itibaren, Aksu ilçesine bağlı Yaka Mahallesi'nden, daha serin olan yaylaya göç etmeye başlayan bazı köylüler, kasım ayına kadar bölgede kalıyor.
Sit alanı olduğu için yapılaşmanın bulunmadığı alanlarda yaklaşık 8 ay çadırlarda kalan aileler, hayvanlarını otlatıp, süt, peynir ve tereyağı yapıyor.
Ailesiyle yaylaya göçen 65 yaşındaki Ramazan Altunbaş, hayvanları otlatırken, eşi Ayşe Altunbaş ise koyunları sağıyor, peynir yapıyor, yayladaki ekmek ihtiyacı için yanlarında getirdikleri unla yufka hazırlıyor.
Kamp yapmak isteyenlerin de gözdesi
Melikler Yaylası, Isparta çevresinde kamp yapmak isteyenler için muhteşem güzelliği ve bakir doğasıyla ilk tercih edilen yerler arasında yer alıyor. Dedegöl Dağı eteğinde yer alan yayla, kampçılığın yanı sıra yürüyüş ve dağ tırmanışı için de tercih ediliyor.
Yenişarbademli ilçe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki yaylaya, özel araçla Yenişarbademli-Aksu kara yolu üzerinden önce "Vali Çeşmesi" mevkisine, oradan da güney yönüne 2 kilometre toprak yol izlenerek ulaşılabiliyor.