Elbistan’ın Kalealtı Mahallesindeki adını verdiği balıklı gölde yaşayan balıklar , kuraklık nedeni ile göletteki suyun çekilmesi ve oksijen oranının düşmesi sonucu telef olmakla karşı karşıya kalmıştı.

Mahalle sakinlerinin konuya duyarlı davranmaları sonucunda ise Büyükşehir Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri seferber olarak balık ölümlerinin önüne geçmek için ilk etapta gölete tankerlerle su taşıdı, ancak bu yöntemin çözüm sağlamaması üzerine kutsal olduğuna inanılan balıklar geçici olarak bir balık tesisinin özel bölümüne taşınarak koruma altına alındı.

Gölette kalan diğer balıkların yaşaması içinse su sirkülasyonu yapılarak oksijen verilmeye çalışılıyor.

Kalealtı Mahalle Muhtarı Ahmet Türkan balıkların telef olmaması için herkesin seferber olduğunu söyledi. Türkan, ilk etapta su takviyesi yapıldığını devamında ise yüzlerce balığın geçici olarak başka bir alana taşındığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Kuzey İlçeler Koordinatörü Mazhar Türk balıklı gölde ki doğal yaşamın korunması için hızla müdahale edip, gerekli çalışmalara başlandığını söyledi.

Kutsal olduğuna inanılan balıkların en az 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor.

Mahalle sakinleri göletteki balıkların Şanlıurfa ile Malatya’nın Darende İlçesindeki balıklarla aynı olduğuna ve birçoğunun vücudunda yara olduğu için savaşta yaralandığına inanıyor.

Mahalle sakinlerinden Nedim Karaduman, çocukluğundan beri bu balıkların gölette yaşadığını ve Kıbrıs Barış Harekatı sırasında göleti terk edip, savaşa katıldıklarını öne sürdü.

Bir diğer mahalle sakini Bekir Türkan ise bu suyun aynı zamanda şifalı olduğunu, birçok turistin ziyaret ettiğini söyledi.