Sincan Belediyesi ev sahipliğinde Türkiye Basın Federasyonu tarafından düzenlenen törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Faruk Acar, Sincan Kaymakamı Levent Kılıç, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, TÜBAF Genel Başkanı Sinan Burhan, Filistinli Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

"Filistinli şehit gazetecilerimizin anısını yaşatmak için buradayız"
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Basın Federasyonu Genel Başkanı Sinan Burhan, etkinliğin hem çevreye hem de Filistin davasına anlamlı bir katkı sunduğunu belirtti.
“Peygamber Efendimiz ‘Kıyamet kopsa bile bir ağaç dikiniz’ buyuruyor. Biz de bu anlayışla, Filistinli şehit gazetecilerimizin anısını yaşatmak için buradayız” diyen Burhan, İsrail’in saldırılarında gazetecilerin özellikle hedef alındığını vurguladı.

“Bugün diktiğimiz her fidan, Filistin davasının unutulmaması için bir semboldür”
Burhan, Filistin’de görev yapan gazetecilerin büyük bir cesaretle zulmü dünyaya duyurmaya çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
“Gazeteciler orada kurşunların, bombaların altında gerçeği anlatıyor. İsrail, gerçeği duyurmak isteyenleri susturmak istiyor. Ama biz diyoruz ki, siz oradaki gazetecileri öldürebilirsiniz, ancak biz onların yerini dolduracağız. Bugün diktiğimiz her fidan, Filistin davasının unutulmaması için bir semboldür.”
"Filistin de bir gün özgürlük ağacının gölgesinde yeniden nefes alacak"
İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden basın emekçilerinin rakamlardan ibaret olmadığını belirterek, "Yaralanmalarına, ailelerini kaybetmelerine rağmen görevlerine devam ettiler. Kameraman Hasan Hamad'ın naaşı parçalandığı için ancak basın yeleği ve saçlarından tanınarak teşhis edildi. Hamad gibi her gazeteci gerçeği aktarmak için canlarını ortaya koydular. İsrail bu onurlu sesi susturmak istedi. Ama onlar, her biri bir fidan gibi toprağa düşse de yeniden yeşeren bir gerçeğin temsilcileri oldular. Bu nedenle bugün burada diktiğimiz her ağaç, doğaya, adalete, özgürlüğe nefes olacak" dedi.

"550 milyon fidan ve tohumu toprakla buluşturma hedefimiz var"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yeşil Vatan Seferberliği'ni ilan ettiğini anımsatan Acar, "Tarım ve Orman Bakanlığımız bu seferberliği yürütüyor. Son 23 yılda 7,5 milyardan fazla fidanı, tohumu toprakla buluşturduk. Şimdi de bir yıl boyunca 550 milyon fidan ve tohumu toprakla buluşturma hedefimiz var.
AK Parti teşkilatlarımızın her bir üyesi fidan sahiplenecek önümüzdeki günlerde. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde de fidanları dikmek için alanlarda olacağız. Nasıl ki küçücük bir tohum zamanla güçlü bir çınara dönüşüyor, Filistin de bir gün özgürlük ağacının gölgesinde yeniden nefes alacak" ifadelerini kullandı.
"Filistin davası Türkiye’nin vicdanında her zaman canlı kalacak"
İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli gazeteciler anısına düzenlenen fidan dikim töreninde konuşan Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan ise Filistin davasının Türkiye’nin vicdanında her zaman canlı kalacağını vurguladı.

Başkan Ercan, Filistin’de görev yaparken şehit düşen gazetecilerin cesaretini ve direnişini büyük bir onurla andıklarını belirterek şöyle konuştu:
“İki yıldır çok üzücü olaylar yaşıyoruz. Ancak bir yandan da gurur duyulacak bir tablo var. 263 gazetecinin, vatanını savunmak uğruna şehit olma pahasına görevine devam etmesi gerçekten onur verici. Biz de bütün dünya unutsa bile Filistin’i unutmayacağız, unutturmayacağız.”
“Sincan'da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metrekareye ulaştı"
Konuşmasında ilçedeki çevre ve ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Ercan, Sincan’ın son yıllarda Ankara’nın en hızlı büyüyen bölgelerinden biri olduğunu ve Sincan Belediyesi’nin bugüne kadar yaklaşık 20 milyon metrekare yeşil alan oluşturduğunu belirterek “Kişi başına düşen yeşil alan miktarımız 15 metrekareye ulaştı. Şu anda 2 milyon metrekarelik yeni bir alan üzerinde de çalışmalarımız sürüyor” dedi.

“Çevre dostu yatırımlarımıza devam edeceğiz”
Türkiye’nin en büyük akıllı parklarından biri olan Sincan Millet Bahçesi hakkında bilgi veren Ercan, parkta yağmur suyu toplama sistemleri, akıllı aydınlatmalar ve enerji verimliliği projeleriyle çevreye duyarlı bir belediyecilik anlayışını benimsediklerini kaydetti. Ercan, “Yenilenebilir enerjiye ve karbon nötr projelere yöneliyoruz. Sincan’da yeşil alan miktarını artırmaya, çevre dostu yatırımlarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"Onlar özgür Filistin'e kavuşmak için şehit oldular"
Filistinli gazeteci Zahir Elbek de İsrail'e seslenerek, "Siz başaramadınız. Şehitler ölmez, vatan bölünmez. Hiçbir savaşta o kadar şehit olmamış, o kadar gazeteci katledilmemiş 2 sene içerisinde. Şehitlerimiz bir istatistik değil. Her şehidimizin güzel bir yüzü var, her şehidimizin hikayesi, hayalleri var. Onlar özgür Filistin'e kavuşmak için şehit oldular." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan adına da birer fidan dikildi
Filistinli Gazeteciler Fidanlığı adıyla oluşturulan alanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan adına da birer fidan dikildi. Alanın girişine öldürülen Filistinli gazeteciler ile fidanlığın oluşumunda emeği geçen basın mensuplarının isimleri yer alan tabela asıldı.
Program sonunda katılımcılar Filistinli 273 gazeteci anısına fidan dikerek dua etti.





