Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilen İmar Barışı uygulaması kapsamında dikkat edilmesi gereken önemli gelişmeler yaşandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilen İmar Barışı uygulaması kapsamında, 81 ilde yapılan incelemeler sonucunda, mevzuata aykırı olduğu tespit edilen 20 bin 158 kişi ile belge bedelini yatırmayan 10 bin 300 kişinin yapı kayıt belgesi iptal edilmesinin ardından elektrik ve su aboneleri de tek tek iptal edilmeye başlandı.

31 Aralık 2019’da Sona Ermişti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskân sorununun çözülmesi amacıyla hayata geçirilen İmar Barışı uygulamasında, başvurular 8 Haziran 2018'de başladı.

Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019'da sona ermişti.

Binlerce İptal Edilen Yapı Kayıt Belgesi Var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulanan sisteme Kahramanmaraş’ta yoğun ilgi göstermiş ve yaklaşık 50 bin kişi imar barışından faydalanmak için başvuruda bulunmuştu.

Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da bugüne kadar, yapı kayıt belgesi alınamayacak yapılardan olduğu için mevzuata aykırılığı tespit edilenler ile belge bedelinin tamamını verilen süre içerisinde yatırmayan binlerce kişinin yapı kayıt belgesi iptal oldu.

İptal Edilen Belgeler Abonelikleri De İptal Ettirdi

İmar Barışı ile belge alan yapı maliklerine, binanın yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olmak üzere birçok hak tanınmıştı. Buna göre, yapı kayıt belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan, ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğal gaz bağlanmıştı. Yapı kayıt belgelerinin iptal edilmesiyle geçici olarak alınan Elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri de iptal edildi.