Türkiye’de uzun süre gündem olan termik santraller konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meclisten geçen termik santral düzenlemesini veto etmesinin ardından termik santraller için 1 Ocak 2020’ye kadar tanınan süre doldu.

Sürenin dolmasıyla birlikte çelikler Holding’e ait olan ve Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Afşin Elbistan termik Santrali’nin üretim faaliyetleri durduruldu.

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekillerinden Habibe Öçal, İmran Kılıç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz ve Ak Parti Elbistan ilçe Başkanı Hasan Sungur durum değerlendirme toplantısına katıldı.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, Afşin Elbistan A Termik Santrali’nin, baca gazı arıtma tesisi bulunmadığı için verilen sürenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nce mühürlenerek faaliyetinin durdurulduğunu ve süreci yakından takip ettiklerini söyledi.

Habibe Öçal konuşmasının devamında şunları kaydetti;

“Vatandaşlarımızın sağlığının ve çevrenin korunması amacıyla kamu birimlerimiz her türlü tedbiri almıştır ve almaktadır. Bu çerçevede Afşin Elbistan Elektrik Üretim Anonim Şirketi çalışmaları geçici faaliyet belgesin alıncıya kadar durdurulmuştur. Bu süreçte ilgili kurum ve kuruluşlarımız çevre standartlarını sağlayarak üretim ve istihdamın devamı için gerekli çalışmalarda sürdürmektedir. Gerek işçilerimizin mağdur edilmemesi açısından, gerekse enerji piyasamızda enerji ile ilgili sıkıntı yaşanmaması açısından ilgili bakanlıklarımız gerekli çalışmaları yürütmektedir. Oradan alınan sonuçları peyderpey halkımızla işçilerimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Ak Parti Hükümeti olarak çevreye karşı duyarlılık konusunda alınan kararlarla ne kadar kararlı olduğumuzu gösterdik. 31 Aralık 2019 olarak verilen son tarihin uygulanmasını bugün itibari ile göstermiş olduk.

Konuyla ilgili Kahramanmaraş valiliğinden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada , “vatandaşlarımızın sağlığının ve çevrenin korunması amacıyla kamu birimlerimiz her türlü tedbiri almaktadır. Bu çerçevede; Afşin Elbistan elektrik üretim a. Ş'nin çalışmaları “geçici faaliyet belgesi” alıncaya kadar durdurulmuştur. Bu süreçte ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız çevre standartlarını sağlayarak üretim ve istihdamın devamı için gerekli çalışmaları sürdürmektedir.” Denildi.

Öte yandan Zonguldak, Manisa ve Kütahya’daki termik santrallerde mühürlendi.