Gürbüz yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu yıl Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıl dönümünü kutluyoruz. 1920 yılının 21 Ocak tarihinde başlayan ve 12 Şubat 1921 tarihinde sona eren kurtuluş mücadelesi çetin kış şartlarına rağmen 22 gün gece gündüz devam ederek büyük bir kahramanlık ile sonuçlanmıştır.

Sütçü İmam’ın attığı ilk kurşun ile başlayan ve Kale’den Türk Bayrağının indirilmesi ile devam eden kahramanlık savaşı, Elbistanlı Aslan beyin önderliğinde, Doktor Mustafa ve kardeşi Eczacı Lütfi Köker’in büyük bir fedakarlıkları ile zaferle taçlandırılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında toplanan Sivas Kongresi’nde alınan bir karar ile Maraş ve Antep mücadelesinin merkezi Elbistan olarak belirlendi. Daha sonra Bekiş Zade Ali Rıza Beyi’n önderliğinde Elbistan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu. Sivas tarafından 3. Kolordu komutanı Albay Selahattin Adil Bey Elbistan’a gönderildi. İşgalleri protesto etmek amacı ile Elbistan’da geniş çapta bir miting düzenlendi.

Daha sonra Elbistan’da oluşturulan Kuvaai milliye birlikleri Maraş mücadelesine dahil oldular. Bu kuvvetlerin başında, Nakipzade Muin Ağa, Sinan Zade Abdulhamit Ağa, Güblüceli Tahir Ağa, Nakipzade Mehmet Ağa, Ali Hafızzade Pehlivan Mehmet Ağa (Mahir beyin dedesi) bulunmaktaydı. Burada isimlerini zikredemediğimiz birçok kahraman ecdadımız minnet ve rahmetle anıyoruz.