İkinci Meşrutiyet ile birlikte 24 Temmuz 1908’de basın mensuplarının sansür memurlarını gazetelerine sokmayarak basın tarihinde ilk kez gazetelerin sansürsüz olarak yayımlanmasını sağlamalarının yıldönümünün anıldığı bu günde sansürün ve oto-sansürün boyutlarının yeniden değerlendirilmesini gündeme getiren Çuhadar, bu günün 1971’e kadar “Basın Bayramı” olarak kutlandığını ancak daha sonra “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” ilan edildiğini hatırlatarak, bugünün bir dayanışma günü olduğunu söyledi.

“24 Temmuz 1908 tarihinde gazetecilerin dönemin iktidarı olan İkinci Meşrûtiyet Hükümetine karşı sansürün kaldırılması konusunda doğrudan karşı çıktıkları ve bu karşı çıkış sonunda basında sansürün kaldırılışın yıldönümüdür” diyen KGC Başkanı, gazetecilerin basında sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz’u baz alarak “Gazeteciler ve Basın bayramı olarak kutlamaya başlamışlardır” ifadesini kullandı. Çuhadar, şunları kaydetti:

“Biz gazetecilerin bu günden beklentimiz, basın elemanlarının sizlere haber ulaştırırken ne tür zor koşullar altında görev yaptığını duyurmak ve bu vesileyle bizleri daha iyi anlamanızı sağlamaktır. Beklentimiz; kamuoyunu bilgilendirme görevini yapan gazeteci arkadaşların, meslek ilkelerinden ödün vermeden hukuk kuralları, temel hak ve hürriyetler çerçevesinde yerine getirirken, yerel ve genel yöneticilerin de basının özgürce görev yapabilmesi için duyarlı olmalarını ve basını baskı altında almadan yasaksız bir şekilde haber yapmalarına imkan vermelidir.”

Gazeticilere yönelik baskı, fiziki saldırı ve tehditlerin önüne geçilmesi gerekliliğini vurgulayan KGC Başkanı Sermet Çuhadar, “Her türlü yasaklamalar, engellemeller kaldırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki ‘basın’ bir gün herkese lazım olur. Bu vesileyle her türlü zor koşullar altında büyük fedakarlıklar göstererek görev yapan değerli basın mensubu arkadaşlarımın Basın Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum” ifadesini kullandı.