Elbistan Devlet Hastanesi'nde, içinde birçok hastalığı barındıran aşırı kilolarından kurtulamayan üç hasta obezite cerrahisi (gastrik bypass) yöntemi ile mide küçültme ve tüp mide ameliyatı yapıldı.

B-1 statüsünden A-2 grubu hastane statüsüne yükseltilen Elbistan Devlet Hastanesi'nde 3.basamak yoğun bakım ünitesinin de açılmasıyla, büyük sağlık merkezlerinde yapılan bilinen obezite cerrahisi ameliyatları yapılmaya başlandı.

Aşırı kilolarından kurutulamayan üç hasta Op.Dr. Uğur Kılınç ve Op.Dr. Vural Soyer tarafından 1 hastaya mide küçültme, iki hastaya da tüp mide operasyonu yapıldı.

Obezite cerrahisi ile ilk ameliyat edilen hasta ise Op.Dr.Uğur Kılınç’ın annesi oldu. Aşırı kilo nedeniyle birçok hastalıkla da mücadele etmek zorunda kalan 67 yaşındaki Fatma Kılınç’ın başarılı bir operasyonla midesi küçültüldü.

Yıllardır şeker hastalığı ile mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Fatma Kılınç, ameliyatın ardından sağlığına kavuşacağı günlerin hayalini kurmaya başladı.

Kendisini başarılı bir şekilde ameliyat eden oğlu Op.Dr. Uğur Kılınç ve Op.Dr. Vural Soyer ile ekibine teşekkür eden Kılınç yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ 30 yıldır şeker hastalığıyla mücadele ediyorum. Oğlum hep söyledi ama kısmet bu güneymiş. Başarılı bir ameliyat geçirdim. Midem bypass ameliyatı ile küçültüldü. İnşallah kilolarımdan hızlı bir şekilde kurtularak sağlığıma kavuşacağım. Bu tür ameliyatların yapılmaya başlanması Elbistan devlet hastanesindeki hekimlerin ve personellerinin ne denli tecrübeli olduklarını gösteriyor. Başka şehirlerde sağlık aramaktan artık kurtulduk.”

Obezite cerrahisi yöntemi ile ilk kez annesini ameliyat eden Op.Dr. Uğur Kılınç’ta yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “ Annem, obeziteye bağlı olan bir çok ek hastalığın problemini yaşıyordu. İnsilüne bağlı diyabeti vardı. kiloya bağlı yürüme bozukluğu hareket, uyku bozukluğu gibi birçok düzensizlik yaşamaktaydı. Sağ olsun Akif hocam ve Vural hocamızla beraber el ele vererek Elbistan için ihtiyaç olan bu ameliyatları getirmeye çalıştık ve sonunda başardık. İnşallah bundan sonra insülin ve diğer problemlerden kurtulmasını bekliyoruz.”

Elbistan’da obezite cerrahisi yönteminin ilk kez yapılmaya başlandığını belirten Op.Dr. Vural Soyer: “Fatma teyzeye yaptığımız ameliyat, gastrik bypass midenin bir kuş gözü kadar bırakılıp bağırsağın getirilip o kısma dikilmesidir. Böylelikle vücuda yararlı kilo aldıran elementlerin emilimini azaltarak kilo almasını engellediğimiz bir ameliyat şeklidir. gastrik bypass, biz bu ameliyatları kapalı yapıyoruz. Laparoskopik gastrik bypass. Diğer iki hastamıza yaptığımız da halk arasında tüp mide ameliyatı olarak geçen laparoskopik sleeve gastrektomidir. Hastalarımız şu anda gayet sağlıklılar. Ameliyat sonrası uygulayacağımız programlarla da kısa süre içerisinde kilolarından kurtulacaklardır.”

Tüp mide ameliyatı olan 25 yaşındaki Tuba Akkuş ise sağlığının gayet yerinde olduğunu ve zayıflayacağı günleri beklediğini belirterek ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür etti.

Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Akif Türk’te, A-2 statüsüne yükseltilen Elbistan Devlet Hastanesi'nde büyük merkezlerde yapılan ameliyatların yapılmaya başlandığını söyledi.

Türk yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Daha önce söylemiştik hastanemizin statüsünün yükseltilmesiyle 3.basamak yoğun bakım ünitesi kuruldu. Bu sayede ameliyat olmak için başka şehirlere giden hasta sayısında azalma oldu. Önümüzdeki günlerde sağlık bakanlığınca personel takviyesi yapılacak. Hekim ve personel sayısı aratacak bu da Elbistan Devlet Hastanesi'nde il hastanelerinde olduğu gibi birçok tedavinin yapılması demektir. En büyük ihtiyacımız anjiyo servisidir. İnşallah önümüzdeki süreçte bunu da hastanemize kavuşturacağız.”