Elbistan ve Ekinözü ilçelerinde binlerce dönüm tarım alanını sulayıp, çiftçiye kazandıran Kalealtı sulama birliği, bazı vatandaşların borcunu ödememesi, borçların birikmesi ve üst üste binmesi nedeni ile çalışamaz hale gelmiş ve kapanmıştı.

Yıllardır sulu tarım hasreti çeken, kazancı düşen çiftçilerin beklentisine ak parti genel başkan yardımcısı Mahir Ünal yanıt verdi. İğde Mahallesi’nde kurulan sulama heyetinin devlet su işleri (DSİ) yetkilileri ile görüşmeleri doğrultusunda pompalar onarıldı, Göksun Sulama Birliği’ne bağlı olarak çalışan regülatörden kanallara Ceyhan Nehri’nden su pompalanmaya başladı. Yıllardır suya hasret kalan tarlalar suya kavuştu. Çiftçiler tarlaları sulamaya başladı.

Göksun ve Kalealtı Sulama Birliği Başkanı Osman Otlutepe, saniyede bin 700 litre su pompalamaya başladıklarını ve 38 bin dönüm tarım alanının sulanmaya başladığını söyledi.

Tarlaları suya kavuşan çiftçiler, yıllar sonra sulu tarıma geçmenin sevincini yaşadıklarını belirtip, ürün rekoltesinin yükselerek kazançlarının artacağını söyledi.

İğde Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Sözcüsü Yahya Marangoz, sulama birliğinin kapanmasının ardından üretimin düşmesi sonucu mahalleden çok sayıda göç verdiklerini ancak tarlaların yeniden suya kavuşması ile tersine göç beklediklerini belirterek gurbetteki iğdelilere geri dönün çağrısı yaptı.

İğde Mahalle Muhtarı Hüseyin Günay ise yaptığı açıklamada, “2012 yılında birliğin çökmesi, sulu tarımın bitmesi ile iğdeliler zor günler geçirdi ancak, 8 yıl aranın ardından yeniden sulu tarıma başlanması ile mahalle halkının yüzü gülmeye başladı. Allah devlet büyüklerimizden razı olsun Mahir Ünal beyden razı olsun. Onlar bizi yeniden suya kavuşturdular, bizlere de suyumuza sahip çıkmak düşer. Ödemeler gününde ve aksatılmadan yapılmalı ki bir daha aynı sorunlarla karşılaşmayalım. Suya kavuşan topraklarımız coşmaya başladı” ifadelerini kullandı.