Sonbahar Denince İnsanların Aklına Gelen İlk Kelime “Hüzün” Dür.

Doğanın Tazelendiği, Tatillerin Yapıldığı, Açık Havada Uzun Saatler Geçirilen Güneşli Günlerin Ardından Sonbaharın Gelmesiyle Birlikte Gündüzler Kısalmaya, Hava Sıcaklığı Düşmeye Ve Yapraklar Dökülmeye Başlıyor.

Doğadaki Bu Değişim İnsanları Da Etkiliyor Ve Mevsimsel Depresyona Davetiye Çıkarırken Bunların Başında İse Sonbahar Depresyonu Geliyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kadın Ve Aile Şube Müdürlüğü Aile Danışma Ve Eğitim Merkezinde Görev Yapan Psikoterapist Aynı Zamanda Aile Ve Çift Terapisti Olan Zeynep Sandaloğlu Aksu Haber’e Sonbahar Depresyonu Hakkında Bilgiler Verdi.

Peki, Son Bahar Depresyonu Nedir?

Genellikle Depresyon Belirtileriyle Aynı Belirtileri Veren Bir Duygu Durum Bozukluğudur Ve Mevsimsel Depresyon Olarak Da Bilinir.Sonbaharın Gelmesiyle Birlikte Başlar Ve Yaz Başına Kadar Sürer.
Mevsim Değişikliğine Bağlı Olarak Saç Dökülmeleri,İştahsızlık,Mide Problemleri,Baş Ağrısı Gibi Bazı Rahatsızlıklarla Birlikte Görülebilir Ve Genellikle Her Yıl Aynı Dönemlerde Tekrar Eder.
Cinsel İstekte Azalma, Sıkıntı Ve Çaresizlik Duygusu, Neşesiz Ve Sinirli Bir Ruh Hali, Uykusuzluk Çekme Ya Da Yoğun Olarak Uyuma İsteği, Sabahları Yorgun Ve Bitkin Uyanma, Hareketlerde Yavaşlama, Geçmişe Dönük Pişmanlık Ve Suçluluk Duyguları Depresyon Belirtileridir Ve Özellikle Sonbahar Aylarında Bu Belirtilere Daha Sık Rastlanmaktadır.
Depresyon Tanısıyla Tedavi Edilenlerin % 65’ini Sonbahar Depresyonu Yaşayanlar Oluşturmaktadır.Bu Bakımdan Tüm Depresyon Vakaları İçinde En Sık Görülen Türüdür.

Sonbahar Depresyonunun Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler Bilinen Depresyon Belirtileriyle Hemen Hemen Aynıdır.
• Mutsuz,İsteksiz Ve Umutsuz Olma Hali.
• Uyku Bozuklukları; Uykusuzluk Ya Da Aşırı Uykulu Olmak.
• Kendini Suçlu Hissetme Ve Değersizlik Duygusu.
• Dikkat Eksiklikleri, Odaklanamama.
• Aşırı Kilo Alma Ya Da Kilo Kaybı.
• Sinirlilik,Gerginlik.
• Sürekli Bir Üzgünlük Hali.
• Yorgunluk,Halsiz Ve Bitkin Olma Durumu.
• Kaygı Bozuklukları.
• Ölüm Ve İntihar Düşünceleri Ve İntihara Yönelme.
Depresyon Ciddi Bir Duygu Durum Bozukluğudur Ve Zamanında Doğru Müdahale Edilerek Tedavi Edilmezse Sonuçları Olumsuz Olabilir.Özellikle Ağır Depresyon Durumlarında Kişinin İntihara Eğilimi Olacağı Ve Bu Yönde Bir Davranışa Gireceği Bilinmelidir.

Son Bahar Depresyonunu Atlatmanın Yolu Nelerdir?

Tedavi Depresyon Tedavisiyle Aynı Olacaktır.İlaçlı Tedavi Ve Terapiler Yoluyla Tedavi Edilebilir.Mevsimsel Depresyonda Ek Olarak Son Yıllarda Uygulanmaya Başlayan Işık Tedavisi De Uygulanmaktadır.
Tedavi De İlaç Ve Psikoterapi Aynı Anda Uygulandığında Daha Olumlu Ve Çabuk Sonuç Alınmaktadır.İlaçlı Tedavi Üç Aydan Başlayan Ve Duruma Göre 1.5 Yıl İle 2 Yıl Sürebilen Bir Döneme Yayılabilir.Uygulanan Tedavide Kalıcı Ve Doğru Sonuçlar Alabilmek Açısından Kararlı Olmak Ve Tedaviyi Yarım Bırakmamak En Önemli Kuraldır.
Daha Önce Depresyon Yaşamış Kişilerin Tekrar Bu Sorunu Yaşama İhtimalleri Diğer İnsanlara Göre Daha Fazladır.Depresyonun Tekrarlama Riski Olduğu Unutulmamalıdır.Ancak Bu Her Depresyon Geçiren Kişinin Tekrar Depresyon Geçireceği Anlamına Gelmez.Bu Açıdan Tedavide Uzman Hekimin Ve Terapistin Önerilerine Uymak, Tedavi Aşamalarını Dikkatle Takip Etmek Önemlidir.
Mevsimsel Depresyon Tedavisinde Son Yıllarda Uygulanmaya Başlayan Işık Tedavisi De Bir Seçenektir.Bu Yöntemde Amaç,Beynin Eksikliğini Hissettiği Güneş Işığının Dışarıdan Verilmesi Yoluyla Hormon Salınımlarını Yeniden Düzenlemektir. İlaç Ve Terapilere Ek Olarak Bir Diğer Tedavi Seçeneği Alternatif Tıp Olarak Bilinen Bitkisel Karışımlardır.Örneğin Kantaron Otunun Depresyonun Etkilerini Azalttığı Öne Sürülmektedir.
Yine De Tedavi Yöntemlerini Belirlerken Mutlaka Uzman Doktor Ve Terapistlerden Bilgi Almak Ve Onların Önerilerine Göre Bir Yol Belirlemek Gerekir.