Kahramanmaraş’ta Makine Mühendisi Mehmet Fındık, metal mutfak eşyası sektöründe kullanılan taban torna ve punta kaynak makinelerini üretip sektörün ünlü markalarına satmaya başladı.
Fındık, 145 bin Euro'ya ithal edilen makineleri yaklaşık 5 kat daha ucuza 140 bin liraya ürettiklerini belirtti.
Aynı zamanda endüstriyel yazılımı uzmanı olan Mehmet Fındık, 2009'da 45 metrekarelik bir iş yerinde metal mutfak eşyası sektöründe otomasyon ve yazılım işi yapmaya başladı.
Aradan geçen zamanda sektörde kullanılan makinelerin yüksek fiyatlardan yurt dışından ithal edilmesi dikkatini çeken Fındık, makine üretimine yöneldi ve 2011'de metal mutfak eşyalarının üretiminde kullanılan taban torna ve punta kaynak makinelerini üreterek firmalara yerli ürün alternatifi sundu.
45 metrekarelik dükkanla girdiği iş dünyasında İnnova Kontrol Sistemleri ve Makine Sanayi Limited Şirketi'ni kurup 2 bin metrekare kapalı alanda yerli üretim yapmaya başlayan Mehmet Fındık, makineleri de uygun fiyata üretmeye başladı.
Başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerinden ithal edilen makineleri şirketinde üretip firmalara 5 kat daha ucuza satan Fındık, kısa sürede müşteri sayısını artırdı.
Aradan geçen zamanda Türkiye'nin en büyük markalarının da aralarında olduğu firmalar, taban torna ve punta kaynak makinelerinde tercihini Mehmet Fındık'ın ürettiği makinelerden yana kullandı.
Türkiye pazarında önemli bir yer edinen Mehmet Fındık, yönünü ihracata çevirdi ve ilk ürününü İran'a ihraç etti. Mehmet Fındık, İran'dan sonra İnova markasıyla ürettiği makineleri Rusya, Cezayir, Ukrayna, Yemen ve Mısır'a ihraç etmeye başlayıp, İtalya ile Polonya'da da ofisler açtı.
4'ü mühendis 20 kişiyi de istihdam eden Fındık, KOSGEB desteklerinden de faydalandıklarını söyledi.
Makinelerin yüzde 40'ını ihraç ettiklerini ifade eden Mehmet Fındık, makineleri üretmenin yanında yazılımın da çok önemli olduğunu ve ürettikleri tüm makinelerin yazılımının da kendilerine ait olduğunu söyledi.
Makineleri yaparken kullandıkları malzemelerin yüzde 55'inin yerli olduğunu kaydeden Fındık, ülke olarak devlet desteğiyle yerlilik oranının en azından yüzde 85'lere çıkarılması gerektiğini söyledi.