Anadolu'ya Türklerin kapılarını açan zafer olarak bilinen, Malazgirt Zaferi'nin 946'ncı yıldönümünü etkinliklerle kutlanmaya başladı. Saftekin Mahallesi'ndeki 1071 Zafer Meydanı'nda kapsamlı bir çalışma yürüten görevlilerin günlerce süren hazırlıklarını tamamlamasının ardından, kutlama alanı ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Devlet erkanı Malazgirt'te

Anıt Meydan’da düzenlenen kutlamalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarı Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Makedonya Devlet Bakanı Adnan Kahil, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Ahmet Aydın, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbay, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Akyüz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güven, Muş Valisi Aziz Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, il valileri ve belediye başkanları, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu genel başkanları, askeri erkan, kamu kurum amirleri ve on binlerce vatandaş katıldı.

Hatıra para

Malazgirt Zaferi’nin 946’ncı anma törenleri için büyük Türk Kumandanı Sultan Alparslan’ın 1067 yılında Bağdat’ta bastırdığı 3,1 gram altın paranın tıpkı basımı da Darphane tarafından yapıldı. Okçular Vakfı tarafından Malazgirt 1071 Anısına Sultan Alparslan’a ithaf edilen bronzdan yapılan hatıra para, Türklerin Anadolu topraklarına ilk girdikleri tarihe ithaf edilerek 1071 adet basıldı.

Ova kıl çadırlarla donatıldı

1071 Zafer Meydanı’nda düzenlenen kutlamalarda, dönemin kültürünü ve ruhunu vatandaşlara yansıtmak amacıyla el işlemesi 14 kıl (keçe) çadır hazırlandı. Tamamen keçeden yapılan, çivi ve yeni teknolojik ürünler kullanılmadan hazırlanarak belirlenen alana yerleştirilen çadırlar, zafer kutlamalarının yapıldığı bölgede ayrı bir güzellik oluşturdu.