Elbistan Ovası’ndaki hububatın süneden kurtarılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca biyolojik çalışma başlatıldı. Bu doğrultuda, Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde üretilen süne yumurta parazitoiti adlı böcek tarlalara bırakıldı.
Ziraat Yüksek Mühendisi Vahdettin Akmeşe , “Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde ürettiğimiz süne yumurta parazitoitilerini şimdi buğday tarlalarına bırakacağız. Süne buğdayın en büyük düşmanı. Buğdayda ekmeğin yapışma özelliğini, makarnalık özelliğini yitirmesinin tek sebebi süne zararlısıdır. Süne zararlısını da kimyasal mücadele ile elemine ediyoruz, ama bizim doğada süneyi sınırlayan, popülasyonunu düşüren çok faydalı doğal düşmanlarımız var. Bunların içerisinde en önemlisi süne yumurta parazitoitleridir. Arıcık diyoruz biz bunlara. Bu arıcıkların görevi ilkbaharda kışlaklardan inen sünelerin yumurta bıraktığı zaman, yumurtalarını beklerler ve kendi yumurtalarını sünenin yumurtasının içine bırakıyorlar. Buna biyolojik mücadele diyoruz. Bu sayede de sünede üreme olmuyor. 160 bin parazitoit salacağız bu sayede daha verimli hububat ürünleri elde edilecek” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ayhan Özcan, “Bölgemizdeki süne mücadelesi ile ilgili ilk defa uygulanacak olan biyolojik mücadele çalışması bugün başlatılmış bulunmakta. Adana'daki araştırma yetkili ve teknik elemanlarımız geldi. Süne ile ilgili biyolojik mücadele çalışmasına sulak bölgelerden başlıyoruz. İnşallah hayırlı olacaktır” diye konuştu.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut’ ta, “Çok faydası olur. Bizim hububatlarımız hasat yaptığımız zaman pazarda sıkıntı çıkıyor. Süneden dolayı ürünlerde protein kalmıyor. Ürünün fiyatı da düşüyor, bu biyolojik mücadeleden dolayı çok memnunuz” diye ekledi.